Romuautost saab mõnda aega tasuta lahti

BNS
Copy
Romuauto.
Romuauto. Foto: Arved Breidaks / Lõuna-Eesti Postimees

Kolmapäevast kahe nädala jooksul saab oma vana romusõiduki tasuta ära anda ilma, et ise peaks seda kuhugi viima.

«Tänavune romuring on järjekorras kolmas ning eelmise aasta numbrid näitasid, et üha rohkem eestimaalasi kasutab seda head võimalust anda oma kasutult vedelenud ja romuks muutunud sõiduk vaid kõne peale ära. Teeme Eestimaa keskkonnaohtlikest romudest puhtamaks, andes ühtlasi neile uue elu,» ütles keskkonnaministeerium asekantsler Kaupo Heinma.

Romusõidukite varuosad saab suunata korduvkasutusse või võtta ringlusse. Romusõidukitest on võimalik ringlusse võtta rehve, õlifiltreid, akusid ja metalle. Plastosad ja vedelikud aga suunatakse energiakasutusse.

«Romusõidukid põhjustavad negatiivset keskkonnamõju, võtavad ruumi ning hõivavad ära ka niigi napid parkimiskohad. Illegaalses jäätmekäitluskohas toimub jäätmete käitlemine keskkonnanõudeid eirates, mis on reaalne oht keskkonnale. Nii satub ohtu näiteks põhjavesi, aga ka meie üldine ohutus - tulekahjud jms,» lisas Heinma.

Liiklusregistris on jätkuvalt väga suur arv mootorsõidukeid, mis on üle 10 aasta vanad, kuid ei ole käinud aastaid tehnoülevaatusel ega oma liikluskindlustust. Kasutuselt kõrvaldatud sõiduk kustutatakse registrist lammutustõendi alusel, mille väljastab keskkonnaluba omav töötlemiskoda.

On oluline, et omanikule vormistatakse üleandmiseakt ning käitluskoht esitab elektroonse lammutustõendi maanteeameti liiklusregistristile. Lammutustõendi alusel kustutatakse romusõiduk andmebaasist. Kampaanias osalevad BLRT Refonda, Eesti Autolammutuste Liit ja Kuusakoski väljastavad romusõiduki kohta lammutustõendi.

2017. aastal kustutati lammutustõendi alusel 16 263 sõidukit, 2016. aastal oli see number 11 184. Romukampaania raames koguti 2018. aastal 250 romusõidukit ning 2019. aastal kokku 430 sõidukit.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles