Endine kolhoosikeskus jõudis arhitektuurinäitusele

Arved Breidaks
, reporter
Copy
Linda kolhoosi peahoone interjöör.
Linda kolhoosi peahoone interjöör. Foto: Päär Keedus

Eesti ühe tunnustatuma sisearhitekti Aulo Padari loomingust koostatud näitusel «Märgilised interjöörid» Eesti arhitektuurimuuseumis on teiste hulgas esile toodud ka Antsla lähistel asuv endine kolhoosikeskus.

Aulo Padari projektidest tähtsaima osa moodustavad avalike hoonete ja endiste kolhoosikeskuste interjöörid, sealhulgas endise Linda kolhoosi 1970. aastate alguses valminud peahoone Kobelas ning Rapla KEK-i peahoone.

Alates 20. novembrist on Eesti arhitektuurimuuseumis vaadata ülevaade Eesti ühe tunnustatuma sisearhitekti Aulo Padari loomingust, millega tähistatakse meistri 80. juubelit.

Linda keskuse saun.
Linda keskuse saun. Foto: Päär Keedus

Korraldajate sõnul kajastub Padari loomingus Nõukogude perioodi arhitektuuri- ja ruumiloome fenomen ning aina olulisemaks muutub toonaste mastaapsete ruumikontseptsioonide taga olevate tekke- ja ehituslugude dokumenteerimine. Näitus ajatutest interjööridest, loomingut kokku võttev kataloog ja portreefilm toetavad üksteist sisearhitekti juubeli tähistamisel.

Lisaks kolhoosikeskuste interjööri loomisele kuulus Padar Moskva olümpiamängudeks ehitatud Pirita purjespordikeskuse (1975–1980) autorite kollektiivi. Tema loomingusse kuulub ka valuutapoe Turist (1981–1982) ning nüüdseks hävinud poliitharidusmaja, hilisema Sakala keskuse (1982–1986) sisearhitektuur. Ka Estonia teatrimaja sisearhitektuur on Aulo Padari töö, nii kammersaalis kui ka maja uuendamisel tehtu.

Näitus on avatud 4. aprillini 2021.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles