Kirves jõuab Põlva-lähedaste geenimetsade kohale (1)

Mati Määrits
, reporter
Copy
Laari kaasamiskoosolekul oli valmis selgitusi andma kümmekond metsameest. Esiplaanil vahetavad mõtteid Veiko Uri, Hardi Tullus ja Tiit Timberg.
Laari kaasamiskoosolekul oli valmis selgitusi andma kümmekond metsameest. Esiplaanil vahetavad mõtteid Veiko Uri, Hardi Tullus ja Tiit Timberg. Foto: Mati Määrits

Põlvamaal kohe Põlva–Tartu maantee ääres asuvad eriliselt väärikad männikud, kust 40 aastat kogutud seemneid uue metsapõlvkonna tekkeks, on jõudmas oma elukaare lõppu.

Kuna niinimetatud geenimetsades asuvad ka metsanduslik õpperada, rikkalikud marja- ja seenekohad ning suure külastatavusega Laari lõkkekoht, on tegu kõrgendatud avaliku huviga (KAH)-alaga, kus raietegevus peaks olema avalikkuse erilise tähelepanu all. Sestap oli riigimetsa majandamise keskus (RMK) reedeseks kaasamiskoosolekuks kutsunud selgitusi jagama tõelise raskekahurväe, kelle seas olid metsandusprofessorid Hardi Tullus ja Veiko Uri, maaülikooli teadur Tiit Maaten, RMK Põlvamaa metsaülem Tiit Timberg, kaguregiooni varumisjuht Tanel Täheste, taimla- ja seemnemajandusosakonna esindajad. Paraku oli avalikkuse, sealhulgas turismikorraldajate huvi sedapuhku pea olematu: kümmekonnale palgalisele metsamehele pakkus seltsi üksnes Lõuna-Eesti Postimehe reporter.

Tiit Timbergi ülevaate kohaselt hõlmab Laari KAH-metsa majandamise kava aastateks 2020–2030 kokku 468 hektarit, millest 88 protsenti moodustavad männikud. Võrdselt kuueprotsendiliste osakaaludega järgnevad kuusikud ja kaasikud.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles