Omavalitsused hindavad maskivaru piisavaks

Arved Breidaks
, reporter
Copy
Maske võib ohtralt näha ka tänavapildis. Veel olulisem on neid aga kanda avalikes siseruumides.
Maske võib ohtralt näha ka tänavapildis. Veel olulisem on neid aga kanda avalikes siseruumides. Foto: Mihkel Maripuu
  • Omavalitsused on maskide kandmise kohustuseks valmis.
  • Maske tuleb jagada ka vähekindlustatud peredele.
  • Piiratakse ka üritusest osavõtjate hulka.

Lõuna-Eesti omavalitsustes on töötajatele kaitsemaske varutud ning neist peaks esialgu piisama, et toime tulla kehtima hakkava maskikandmiskohustusega avalikes siseruumides. «Hetkel meil varusid on, aga eks uue kohustuse valguses tuleb uuesti hinnata, et kuhu ja kauaks jagub,» ütles Tõrva vallavanem Maido Ruusmann.

«Praegu on meil piisav varu, aga tundub, et tuleb veel varuda,» sõnas Valga vallavanem Ester Karuse. Peale vallavalitsuse enese ja selle allasutuste töötajate tuleb tema sõnul mõelda ka vähekindlustatud perede tarbeks maskide soetamisele. «Aga pole veel selge, kuidas seda tagada.»

Valitsuse täpsustuste ootel

«Uudis on veel väga värske ja ootamatu,» nentis reedel Räpina vallavanem Enel Liin. «Meil on piisav maskivaru olemas. Ootame ära valitsuse täpsustused.»

Ka Võru on linnajuht Anti Allase kinnitusel kaitsemaske varunud.

Kui palju omavalitsuses on kaitsemaske kulunud, ei osanud juhid öelda. «Pigem tagasihoidlikult,» arvas Ruusmann.

Maido Ruusmann, Tõrva vallavanem

«Uue kohustuse valguses tuleb uuesti hinnata, et kuhu ja kauaks maske jagub.»

Valitsuse otsusega on kohustuslik kanda maski või katta nina ja suu muul moel siseruumides, sealhulgas ühistranspordis ning teeninduskohtades, huvihariduses ja -tegevuses, täiendõppes ning koolitusel. Seda ei pea tegema need, kellele see on meditsiiniliselt vastunäidustatud, samuti alla 12-aastased lapsed. Ka ei tule maski kanda, kui on tagatud piisav distants. Valitsus töötab välja plaani, kuidas tagada maskid vähekindlustatud inimestele.

Täpsed reeglid vahemaa kohta

Kõikjal avalikes siseruumides tuleb taas järgida 2 + 2 reeglit.

Toitlustus- ja meelelahutusasutustes jääb kehtima 10 + 2 reegel. Reegel tähendab, et rühmas saab koos olla 10 inimest, kes peavad hoidma teistest kahemeetrist vahemaad. Nimetatud piirangud ei laiene koos liikuvatele või viibivatele peredele.

Statsionaarsete istekohtadega siseruumides võib avalikul üritusel osaleda kuni 400, muul juhul kuni 250 ja välitingimustes 500 inimest.

Valitsus plaanib võtta ametlikult detailse korralduse vastu täna.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles