Näidislahing jääb ekraanile toomata

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Üheksakümnendale aastapäevale pühendatud näidislahing toob 31. jaanuaril Paju mõisa juurde pea pool tuhat Kuperjanovi jalaväepataljoni sõdurit. Plaani kohaselt saabutakse sündmuskohale sama päeva hommikul.
Üheksakümnendale aastapäevale pühendatud näidislahing toob 31. jaanuaril Paju mõisa juurde pea pool tuhat Kuperjanovi jalaväepataljoni sõdurit. Plaani kohaselt saabutakse sündmuskohale sama päeva hommikul. Foto: Arhiiv/Valgamaalane

Jaanuari viimasel päeval tähistatakse Paju lahingu aastapäeva, tänavu on üritus seoses 90 aasta möödumisega heitlusest tavalisest suursugusem. Paraku pole kõik kulgenud plaanikohaselt.

Veel novembris lootis ürituse korralduskomitee, et sündmust tuleb üles võtma ka televisoon. Optimistlikumate plaanide kohaselt oleks Paju mõisa ümbruse väljadel toimuv paremaks jälgmiseks kohapeal pealtvaatajatele reaalajas ekraanile kantud. Tänaseks on selge, et selleks riigil ressursse ei jätku.

Nagu kinnitas üks töögrupi liikmeid, Isamaalise Kasvatuse Püsiekspositsooni juht Meelis Kivi, ei tähenda see, et väärikas tähtpäev väärikalt pidamata jääks. «Suur riiklik panus jäi küll tulemata, aga põhiliselt viime plaanitu läbi,» rääkis Kivi. Et kohapeale ekraani toomise kavast asja ei saanud, tuli natuke ka kavakohast näidislahingu plaani kokku tõmmata.

Sellegipoolest saabub endistele Vabadussõja lahingutandritele Paju mõisa lähedusse Kuperjanovi jalaväepataljoni esindus. Pataljoni staabiveebli Margus Isotamme sõnul peaks nende poolt kohale saabuma 400–500 inimest, kes annavad väljadel näidislahingu.

«Mängime läbi lahingu tänapäevase versiooni,» rääkis Isotamm. «Meie kanda on ka auvahtkonna ja liputoimkonna korraldus, samuti tehnika- ja relvanäitus.»

Kuperjanovi jalaväepataljon esindus saabub Pajusse 31. jaanuari hommikul.
Ühe korraldaja, Tõlliste vallavanema Margus Grossi sõnul on juba ligi aasta koos käinud korralduskomisjon teinud kõvasti tööd ja tänaseks on kõigil osapooltel oma ülesanded teada.

«Praegu on tõsiseim küsimus, kuidas see kõik rahastatud saab,» rääkis Gross. Kaitseministeeriumist on korralduskomitee saanud suusõnalise toetuse 30 000 – 40 000 kroonise toetuse kohta. Valgamaa kultuurkapital eraldas ürituse jaoks 10 000 krooni, mis kulub helitehnikale ja mõisa juures ajakohaseid laule esitavatele muusikutele. Puudujääv rahaline osa tuleb Tõlliste vallal ise katta.

«Usun, et saame üritusega ilusti hakkama,» oli Madis Gross optimistlik.

-------------------------------

Ürituste kava

09.20     Kogunemine Valgas Jaani kiriku juures
09.30     Pidustuste avamine Põhja Poegade mälestustahvli juures Valga kesklinnas
10.00     Sõit Tõlliste valda Paju monumendi juurde
11.00     Aastapäevaürituste algus Paju lahingu monumendi juures
11.15     Eesti Vabariigi presidendi sõnavõtt
12.20     Näidislahing
12.50     Liikumine Põhja poegade mälestuskivi juurde
12.55     Paju jooks
13.20     Langenute mälestustseremoonia Põhja Poegade mälestuskivi juures Paju mõisa pargis
14.00     Üritused Paju mõisa pargis jätkuvad: mängib muusika, on avatud näitus, jagatakse sõdurisuppi.
15.30     Paju lahingu 90. aastapäevale pühendatud ürituste algus Valga kultuuri- ja huvialakeskuses. Dokfilm «Leitnant Julius Kuperjanovi rääkimata lugu»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles