Maailmanädal avardas Värska õpilaste silmaringi

Gretel Juhansoo
, Värska gümnaasiumi abiturient
Copy
Kristi Ockba viis läbi araabiateemalise loengu.
Kristi Ockba viis läbi araabiateemalise loengu. Foto: Gretel Juhansoo/Värska Gümnaasium

Värska gümnaasiumis leidis aset maailmanädal «Mina hoolin!», et õpilased oskaks paremini mõista kaugeid kultuure.

«Tänavuse maailmanädala fookuses oli sallivus, ränne ja pagulus ning kliimamuutused,» sõnas gümnaasiumi sotsiaalainete õpetaja Helena Elgindy, kes oli nädala üks korraldaja koos Ilme Hoidmetsa ja Triinu Kotoviga.

«Usun, et kui noored mõistavad ülemaailmsete protsesside põhjusi ja tagajärgi, areneb neis ka hoolivus ja empaatia ning julgus võtta vastutust muutuste loomisel,» lisas Elgindy.

Fotojahist ja viktoriinist ahvatles osa võtma tasuta külastus Värska veekeskusesse. Kliimamuutuste teemapäeval said 10. ja 11. klassi õppurid üheks tunniks võtta üle koha klassi ees, andes oma teadmisi 1.–7. klassi lastele. «Harisin mitte ainult algklassilapsi, vaid ka iseennast,» rõõmustas 10. klassi õpilane Joosep Toom.

8.–9. ja 12. klassi õpilastel käis aga külas kliimaaktivist Henri Holtsmeier, kes jagas nõuandeid, kuidas planeeti aidata.

Abituriendid said näha David Attenborough’ dokumentaali «A Life On Our Planet» («Elu meie planeedil»). Film seadis fookusesse bioloogilise mitmekesisuse kadumise, andes samas tulevikuks ereda lootusekiire, mis õpilastele väga korda läks.

MTÜ Mondo vahendusel tekitati videosild Taiwanist Tallinnasse kolinud üliõpilasega, kes tõi välja kultuurierinevusi Eesti ja oma kodumaa vahel. MTÜ Mondo töötaja Kristi Ockba rääkis aga araabia maadest.

Kolm ainetundi sisustas Eesti Punane Rist esmaabikoolitustega. 8.–12. klassi õpilastele aga oli korraldatud demokraatiatreening.

Sallivuspäevaks koguti kokku sallid, et neid koolis julguse ja hoolivuse sümbolina disainida saaks. Põnevaid ideid sai väljendada ka loomingunurgas, kus valmisid kunsti- ja kirjateosed.

Täpi pani i-le õpilaste ja kooli töötajate ühine leping, mis kinnitas sallivust ja hoolimist koolis. Maailmanädala võttis kokku e-õppepäev, mis tuletas meelde koroona tõsidust, aga ka kontaktõppe olulisust.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles