GMP Clubhoteli ja Pühajärve restorani juhataja Maarja Salloki sõnul on tipptasemel peakoka hoolega loodud lisaväärtus midagi sellist, mida paljudes teistes söögikohtades ei ole.
«Oleme igal aastal pisut tõusnud ja seda kindlasti tänu peakokale, kes paneb paika visooni, mida terve meie meeskond pühendunult nii-öelda kohale viib,» lausus Sallok. «Võtame igat klienti kui külalist, keda väga ootame.»
Tema sõnul tellitakse erilist peakoka menüüd sageli ka kingituseks. «Näiteks teevad lapsed sellise elamuskingituse oma vanematele, kes pole muidu sagedased restorani külastajad.»
White Guide 2021 soovitab isikupäraseid söögikohti üle Eesti, hinnates restorani toidu, jookide, teeninduse ja atmosfääri taset ning kvaliteeti.
Soovitatud restoranide seas on sedapuhku veel kaks Kagu-Eesti söögikohta: Valga vallas Lüllemäe külas asuv Kolme Sõsara Hõrgutised ja Otepää vallas Mäha külas asuv Tammuri talu.
Kolm õde peavad paarisaja elanikuga Lüllemäe külas söögikohta, kus toidu tee mullast taldrikule on eriti lühike nii minutite kui meetrite poolest. Suurem osa kõigest, mis taldrikule pannakse, on õdede enda kasvatatud kas väikese kollase puumaja taga asuvas kasvuhoones või aiamaadel. Lambad ja veisedki kasvavad paari kilomeetri kaugusel.
Mäha külas asuva Tammuri talu peremees Erki Saar valmistab samuti oma restorani toidud ennekõike sellest, mida ise kasvatab või metsast korjab. Seal kuuleb põnevaid toidulugusid, sest kokal on iga puru, lible ja iduga taldrikul erakordselt isiklik suhe. Ka joogid toidu juurde valib või valmistab Saar ise.