Lambid põlevad Põlvas ka tühjal staadionil

Mati Määrits
, reporter
Copy
Eelmise nädala kolmapäeva õhtul olid staadionil viieliikmeline seltskond ning jooksuringe tegev veteransportlane.
Eelmise nädala kolmapäeva õhtul olid staadionil viieliikmeline seltskond ning jooksuringe tegev veteransportlane. Foto: Mati Määrits
  • Janika Usin: "Meie soov on harjutada inimesed rohkem liikuma."

Kui põlvalasele Aadu Võikarile tunduvad õhtutundidel linnastaadionil kiiskavad valgustid rahva raha raiskamisena, siis abivallavanem Janika Usina veendumuse kohaselt ei ole see kulutus asjatu.

Hele valgus kohe staadioni kõrval elavat Võikarit iseenesest ei sega. «Kööki minnes ei ole vaja tuldki põlema panna. Aga ma ei ole sugugi rahul, et tuled põlevad õhtul mitu tundi, aga kedagi ei ole näha. Miks kulutatakse sellele valla raha, mis on meie kõikide raha? Arvukate prožektorite peale ei kulu ju sugugi vähe elektrit.»

Oma tähelepanekutest on pensionär üritanud ka vallavalitsusele teada anda, kuid saanud jutu ära rääkida üksnes sekretärile.

Süsteemsus ennekõike

Põlva abivallavanema Janika Usina selgitusel on staadion valgustatud esmaspäevast neljapäevani õhtul kell 18–20, et seal oleks võimalik sporti teha. «See on olnud just vallakodanike soov, et prožektorid seal põleksid. Isegi kui mõnel hetkel seal kedagi ei ole – näiteks siis, kui vihma kallab kui oavarrest –, ei pea sellepärast veel tulesid kustutama. Asi peab olema süsteemne ja stabiilne, et kodanikud teaksid sinna tulla. Esmalt tuleb luua võimalus, küll siis loodud tingimusi ka kasutama hakatakse. Just viimasel ajal ongi staadionil õhtusel ajal üha rohkem inimesi,» on asevallajuht tähele pannud.

Lisaks jooksjatele, ühtlases tempos kõndijatele ja niisama jalutajatele kasutab Usina sõnutsi staadioni treenimiseks koertekool. Harrastada saab kergejõustikualasid, aga ka jalgpalli mängida. Sageli jõuavad sinna lastega pered.

Viiendik võimsusest

Prožektorite võimsusest on kasutatud üksnes 20 protsenti, millest piisab jooksmiseks ja ringi liikumiseks. Täisvalgustus on üksnes suurvõistluse ajal, mil on ette nähtud kindel valgustugevus.

Reedest pühapäevani on staadioni võimalik kasutada vaid valgel ajal. «Reede õhtul oleks väga vähe kasutajaid, sest töönädal alles lõppes,» põhjendas abivallavanem.

Küsimusele, miks ei põle tuled juba kella viiest, mil on pime, kostis Usin: «Kell viis inimeste tööpäev alles lõpeb. Nad ju ei tule kohe pärast seda staadionile. Samas saab tuled erandkorras alati ka varem põlema panna, kui on näiteks mõni üritus. Igal juhul on meie suur soov harjutada inimesi rohkem liikuma.»

Olukorraga staadionil eelmisel teisipäeval kella poole seitsme paiku õhtul tutvumas käies polnud seal ühtegi inimest. Kolmapäeva õhtul liikus aga muruplatsil viieliikmeline lapsekäruga seltskond, kes oli ühes võtnud ka palli. Jooksurajal tegi ringe üks veteransportlane.

Põlva renoveeritud staadion avati 22. septembril 2018.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles