Siim Saavik: viimne külastus

Siim Saavik
, reporter
Copy
Siim Saavik
Siim Saavik Foto: Arvo Meeks

Kui lugeda hooldekodude kodulehekülgi, vaatab sealt enamasti vastu rasvases punases kirjas lause: «Koroonaviiruse tõttu oleme külastajatele ajutiselt suletud.» Selletaoline teade on paljudel kodulehtedel vahelduva eduga püsinud alates märtsist. Selge see, et piiranguga tahetakse viirus hooldekodust eemal hoida, kuid kas eesmärk ikka pühendab abinõu?

On juhtumeid, kus koroonaviirus on jõudnud eakate hoolealusteni ka rangete külastuspiirangute ajal. Toovad selle sinna siis põetajad või teised hoolekandeasutuse töötajad, kuid hooldekodusid on see koletu viirus rüüstanud koos vikatimehega ning paraku juhtub seda tõenäoliselt ka lähitulevikus.

Aga lähedasi oma ema-isa või vanavanemate juurde üldiselt ei lasta, kui pole just tegu hädaolukorraga. Nii saavadki nad suhelda vaid telefoni teel. See on ühtpidi mõistetav, aga teisalt jällegi mitte.

Igasugused isolatsiooniotsused viiakse ellu koostöös terviseametiga, kuid kes esindab hooldekodude elanike arvamusi?

Huvitav, kas hooldekodus elavatelt vanuritelt on üldse küsitud, mida nemad sellisest isolatsioonist arvavad. Mida nad arvavad sellest, et sel aastal näevad nad suuresti vaid maskides võõraid inimesi, aga mitte sugulasi, kellega mõtteid vahetada? Seda enam, et vanurite hooldekodu pole reeglina maise teekonna vahepeatus, vaid pigem lõpp-peatus. Igasugused isolatsiooniotsused viiakse ellu koostöös terviseametiga, kuid kes esindab hooldekodude elanike arvamusi?

Tulemas on jõulud. Aeg, mis võetakse traditsiooniliselt vastu koos perekonnaga, vähemalt neid külastadeski. Teadlased aga prognoosivad, et tänavused jõulud satuvad väga aktiivse koroonapuhangu ajale. Ja tegelikult ei tea keegi sedagi, mida toob järgmine aasta. Võib-olla istuvad vanurid ka poole aasta pärast samamoodi hooldekodudes isolatsioonis ja mõni neist ei näegi enam oma lähedasi.

Samas võib näha hooldekodu elanikega samas vanuses inimesi linnatänavatel. Ei huvita neid, kui suur on see päevane nakkuskordaja või mitu inimest koroona tõttu hinge heitis. Seisavad järjekordades, vestlevad omavahel ning ei mingit isolatsiooni. Mõni ei kanna maskigi. Neile justkui polegi piiranguid vaja. Ainult sellepärast, et nemad saavad endaga ise hakkama. Ometi on vabalt ringi liikuvate vanurite nakatumisoht väga suur.

Kevadise koroonalaine ajal soovitati tungivalt eakate vanemate ja vanavanemate külastamisest loobuda. Üritasin minagi seda soovitust järgida, kuid tuli tõdeda, et näiteks minu vanavanemad sellest keelust kinnipidamist küll ei tahtnud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles