Võrumaalt leitud veerandtonnine pomm hävitati Ida-Virumaal

Jaan Rapp
, tegevtoimetaja
Copy
Suur lennukipomm tuli välja Võrumaal tiigi kaevamise käigus.
Suur lennukipomm tuli välja Võrumaal tiigi kaevamise käigus. Foto: Lõuna-Eesti pommigrupp

Reede õhtul teatati häirekeskusele, et Võrumaal Rõuges leiti tiigi kaevamisel pomm.

Kohale läinud Lõuna-Eesti pommigrupi demineerijad selgitasid välja, et tegu oli ligi 250 kilo kaaluva Saksa päritolu lennukipommiga. Alguses loodeti ohtlik leid hävitada koostöös kaitseväega lähedal asuval Nursipalu harjutusväljakul, kuid selgus, et sealsed piirangud ei luba nii suure lõhkekeha hävitamist. Leitud pomm sisaldas umbkaudu 125-130 kilogrammi lõhkeainet.

Lõhkekeha transporditi hävitamiseks Ida-Virumaale Sirgala karjääri. Ohutul transportimisel tuli appi politsei eskort. Pomm hävitati järgmisel päeval.

Lõuna-Eesti pommigrupi juhataja Veikko Allik ütles, et millegi päris enneolematuga siiski tegu polnud. "Pommigrupil on olnud ka varasemalt kokkupuuteid 250-kilogrammiste lõhkekehadega, mis omõeldud lahingus kasutatamiseks. On leitud suuremaidki, kuni 500- kilogrammiseid pomme, aga need on osutunud õppeotstarbelisteks."

Allik tunnustas lõhkekeha leidjaid selle eest, et ohtlikust esemest kohe teada anti.

"On väga oluline, et igast ohtlikuna tunduvast leiust, mis maapõuest välja tuleb, kohe häirekeskusele teatatakse," ütles Allik. "Demineerijad tulevad olukorra hindamiseks ja lõhkekeha kahjutuks tegemiseks kohale ning annavad vajadusel kohe käitumiseks juhiseid."

Lõhkekehad on mõeldud sõjapidamiseks, tapmiseks ning suurte vigastuste tekitamiseks. Mida roostesem ja kehvemas seisukorras lõhkekeha on, seda suuremat ohtu see inimesele kujutab. Pealtnäha ohutu lõhkekeha võib liigutamisel kergesti plahvatada.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles