Lõuna-Eesti erametsaomanikud on toetuse taotlemisel esirinnas

Lõuna-Eesti Postimees
Copy
Taotluste andmete järgi on jätkuvalt populaarseimaks metsa uuendamisel istutatavaks taimeks kuusk.
Taotluste andmete järgi on jätkuvalt populaarseimaks metsa uuendamisel istutatavaks taimeks kuusk. Foto: Arvo Meeks

Detsembri alguses lõppenud metsa uuendamise toetuse tänavuse viimase vooru värsked andmed näitavad, et Võru ja Põlva maakonna erametsaomanikud küsivad toetust aktiivselt nii maapinna ettevalmistamiseks enne metsa uuendamist kui uuenduste hooldamiseks.

Metsa uuendamise toetust saab küsida metsataimede soetamiseks ja istutamiseks, maapinna istutamiseks ettevalmistamiseks ning metsauuenduse hooldamiseks.

Kõigis kolmes kategoorias on taotletud pindalat esikohal Lääne-Virumaa metsaomanikud, metsauuendamise hooldamisel järgnevad neile Põlva ja Võru maakonna erametsaomanikud. Võrumaalased küsivad agaralt toetust ka maapinna ettevalmistamiseks, teatas sihtasutus Erametsakeskus.

Metsa uuendamise II taotlusvooru laekus 27 ühistaotlust 1257 erametsaomaniku eest kogusummas enam kui 1,17 miljonit eurot. Enim – 552 176 eurot – küsiti toetuse metsataimede soetamiseks ja istutamiseks. Maapinna ettevalmistamiseks ning metsauuendamise hooldamiseks taotleti mõlemal juhul ligi 310 000 eurot. Vooru eelarve on 640 000 eurot, mida on 140 000 euro võrra rohkem kui mullu sügisel.

Andmetest nähtub, et kui eelmise sügisega võrreldes on metsataimede soetamiseks ja istutamiseks küsitud toetust sarnasele pindalale (2019. aastal 1372 hektarit ning tänavu 1380 hektarit), siis metsauuenduse hooldamise pindala on märkimisväärselt suurenenud 870 hektarilt 1153 hektarini, mis teeb kasvuks rohkem kui 32 protsenti.

Metsauuenduse hooldamise pindala kasvu oli märgata juba kevadel toimunud esimeses taotlusvoorus, mil võrreldes 2019. aasta esimese perioodiga tõusis taotluses olnud hektarite arv 15 protsenti – 2800 hektarilt 3230 hektarini. Kahe vooru keskmisena on mullusega võrreldes olnud kasv enam kui viiendik.

Metsauuenduse hooldamiseks saab toetust kultuuri rajamise aastal ja sellele järgneval kolmel aastal. Looduslikult uuenenud metsataimede hooldamiseks saab toetust raie aastal ja sellele järgneval kolmel aastal.

Erametsakeskuse juhatuse liige Jaanus Aun avaldas heameelt, et omanikud pööravad järjest enam tähelepanu sellele, et uue metsapõlve rajamisega võrdväärselt oluline on ka uuenduse hooldamine ning taimede valgustingimuste parandamine esimestel istutusjärgsetel aastatel, et tagada taimede elujõulisus.

Taotluste andmete järgi on jätkuvalt populaarseimaks metsa uuendamisel istutatavaks taimeks kuusk, järgnevad mänd ja kask.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles