Juur võrdleb Otepääd New Yorgiga

Copy
Mart Juur
Mart Juur Foto: Mihkel Maripuu

Otepäält pärit humorist ja ajakirjanik Mart Juur on sageli rõhutanud oma Lõuna-Eesti päritolu. Sestap tuli tal hiljutises usutluses Postimehe nädalalõpulisale Arter selgitada muu hulgas sedagi, kuidas võrukesed erinevad näiteks valgalastest või otepäälastest.

«Tuleb vahet teha Võru maal ja linnal, mis oli tööstuslinn mõnda aega, aga Võrumaa kui niisugune on väga romantiline ja seal on vana aja meelt, muinasjuttude ja pajatuste udu on tema kohal,» vastas Juur.

Valgast kõneldes tõdes ta, et linnas oli ajaloolistel põhjustel väga palju venelasi ja lisaks kuulus see pooleldi Lätile ning seal oli ka raudtee. «Selle rahvaste rändamise tõttu on Valga olnud alati väga avatud ja multikultuurne.»

Otepää kohta aga ütles ta, et sinna tuleb jällegi sõita eraldi teeotsakest pidi ja see on mingis mõttes nagu lõpp-punkt mäestikul, kus ka elanikkond eriti ei vahetunud. «Venelastest me kohtasime Otepääl nõukogude võimu ajal ainult Moskva suvitajaid, kellest suurem osa olid juudid. Valgetes ülikondades vanamehed pidasid pargis iga suve lõpus maleturniire ja räägiti palju ka nõukogudevastaseid anekdoote. Mu meelest Otepääle nõukogude võim tegelikult kunagi ei jõudnudki.»

Küsimusele, millise USA osariigiga Juur aga oma kodukanti Otepääd võrdleks, vastas mees, et see on nagu New York, sest ei maga kunagi. «Ja seal on ka väga raske läbi lüüa, kui tuled näiteks Sangastest, Elvast või Põlvast. Otepääl on konkurents väga tihe ja muidugi rahad on ka suured, mis Otepääl liikvel on.» 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles