Räpina mehe idufirma rendib Aafrika lõunatipus autosid

Tomi Saluveer
, reporter
Copy
«Idufirmas osalemine ei tulnud mulle kui välk selgest taevast – vahetasin lihtsalt kontinenti, mitte äri valdkonda,» ütles Eerik Oja.
«Idufirmas osalemine ei tulnud mulle kui välk selgest taevast – vahetasin lihtsalt kontinenti, mitte äri valdkonda,» ütles Eerik Oja. Foto: Erakogu/Shaun Smith

Räpina mees Eerik Oja on mõne aastaga Lõuna-Aafrika Vabariigis käima lükanud üüriautode idufirma Planet42, mille kasv oli eelmisel aastal üheksakordne. Rahvusvahelised finantseerijad näevad äris suurt tulevikku ning on süstinud Oja ettevõttesse miljoneid.

Lõuna-Aafrika Vabariik (LAV) paistab Oja sõnul silma Musta Mandri kõige arenenuma majandusega. «Tänaval kõndides näeb euroopalikku pilti, enamikul inimestel on pangakonto,» rääkis Oja. «Kohapeal on ka tugevad autotööstused, kes kaitsevad oma turgu. Kasutatud autosid on seega raske riiki tuua ja autode hind kõrge. Nõudlus on suur ka seetõttu, et ühistransport pole tasemel.»

32-aastase Oja ja tema äripartneri Marten Orgna äri põhinebki sellel, et LAVi pangad ei anna inimestele auto liisimiseks laenu. Ometi on idufirma klientide keskmine netopalk ligikaudu 1500 eurot, mis on ka Eestis korralik sissetulek. Nende seas on õpetajaid, politseinikke ja teiste lugupeetud elualade esindajaid. «Kui tooksime kliendid Eestisse üle, saaksid nad sellise sissetulekuga osta Eestis auto laenuga,» tõdes Oja.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles