Jaan Rapp: segased sõnumid väsitavad (1)

Jaan Rapp
, tegevtoimetaja
Copy
Jaan Rapp, tegevtoimetaja
Jaan Rapp, tegevtoimetaja Foto: Arvo Meeks

Teleekraanil ajakirjanike küsimustele vastavaid poliitikuid vaadates jälgin tihti mitte niivõrd seda, mida küsitletav vastab, vaid seda, kas ta üldse vastab või räägib seda, mida ise oluliseks peab.

Seda, et küsimus ja vastus tihti kokku ei lähe, hakkasin rohkem märkama Reformierakonna valitsemisperioodi viimastel aastatel.

Näiteks siis, kui partei juhtfiguurid Kristen Michal, Keit Pentus-Rosimannus, Taavi Rõivas või Siim Kallas pidid jagama selgitusi erakonda tabanud skandaalide kohta.

Kuhu Reformierakond hämades välja jõudis, teame me kõik. Juba kuus aastat pole neil valitsusse asja olnud.

Seevastu EKRE ja Keskerakond jäid toona silma-kõrva märksa selgemate sõnumitega. Aga eks opositsioon saabki endale lubada tegutsemist avatumate kaartidega.

Keskerakonna puhul toimus tuntav muutus selguse suunas just siis, kui Edgar Savisaar selle tüüri juurest taanduma hakkas. Enam polnud partei funktsionääridel vaja liidri tihti pehmelt öeldes kummalist käitumist õigustada. Teiseks toimus parteis teatav puhastumine. Mõnigi erakonnaga seotud tegelane pidi taanduma korrakaitseorganite tegevuse tulemusena. Ent aset leidis ka teatav enesepuhastumine.

Ilmselt tuleb igal ministril õigustada otsuseid, millega ta ise päriselt nõus pole.

Kui aga mõni Keskerakonna minister peab jagama praegu näiteks selgitusi uute koroonapiirangute kohta, ei lähe küsimus ja vastus taas tihti kokku. Varem paistis selgete sõnumitega silma Tanel Kiik, ent nüüd on üsna laveerivaks muutunud ka tema jutt. Veel kõrgemat keerutamise taset näitab haridusminister Jaak Aab.

Näiteks on ministrid andnud üsna segaseid vastuseid tänasest rakenduva koolide sulgemise või selle kohta, miks ujulas suuremaid treeninguid läbi viia ei või, aga spaad jäävad avatuks. Nagu olekski nii, et ujula riietusruumis viirus levib, aga spaa omas mitte. Absurd ju!

Ühelt poolt võib segaste sõnumite ja keerutamise taga olla ministrite väsimus: kerge neil kahtlemata pole. Teisalt tuleb ilmselt igal ministril õigustada otsuseid, millega ta ise päriselt nõus pole.

Ent siiski... Võiks ju otse öelda, et sulgeme kõik koolid, sest muidu on koolivõrku raske hallata. Ärme räägi võrdsete võimaluste loomisest. Ja ütleme otse, et spaasid lahti hoides toetame selle valdkonna ettevõtjaid. Ärme jäta muljet, et viirus spaades kuigivõrd levida ei saa. Sest segased sõnumid väsitavad ja mida segasemad nad on, seda vähem neid austatakse.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles