Rändnäitus «Kodukoha kompass» jõuab Lõuna-Eestisse

Lõuna-Eesti Postimees
Copy
Rändnäitus «Kodukoha kompass» jõuab nüüd oma ringkäiguga ka Lõuna-Eestisse. Esimene peatus tuleb jaanuaris Põlvas.
Rändnäitus «Kodukoha kompass» jõuab nüüd oma ringkäiguga ka Lõuna-Eestisse. Esimene peatus tuleb jaanuaris Põlvas. Foto: Dmitri Kotjuh

Sihtasutuse Eesti Koostöö Kogu väikelinnades rändav näitus «Kodukoha kompass» jõuab uuel aastal Lõuna-Eestisse. Jaanuaris ollakse Põlvas, veebruaris Võrus ja märtsis Valgas.

Näitus vaatab linnaruumi ja inimeste heaolu vahelisi seoseid. Samas kutsub see kohalikku kogukonda väiksemate ja suuremate sekkumistega ise looma head elukeskkonda.

Rändnäitus tõukub eelmisel suvel ilmunud Eesti inimarengu aruandest 2019/2020 «Linnastunud ühiskonna ruumilised valikud» ja uurib, mis teeb ühest ruumist (linnast, linnaosast, külast, tänavast, keskväljakust) meeldiva paiga, kus inimesed soovivad olla.

Kaasas on ka praktiline ja kaasav kompassketas, mis annab kohalikele võimaluse erinevate küsimuste abil hinnata kodukoha avalikku ruumi ja alustada ruumiteemalisi arutelusid.

Väljapanek kutsub Lõuna-Eestis esmalt põlvalasi märkama oma linnaruumi ning kaasa rääkima elukeskkonna parandamises – nimelt avab Eesti Koostöö Kogu 6. jaanuaril kell 15 Põlva keskraamatukogus näituse «Kodukoha kompass».

Näituse kuraator on Kairi Tilga, autorid urbanistid Teele Pehk ja Elo Kiivet.

«Meie eesmärk on võimestada Põlva elanikke mõtlema oma kodukoha avaliku ruumi peale. Märkama enda vajadusi ruumis, linna häid, aga ka parandamist vajavaid kohti,» ütles Tilga. «Aktiivne avatud suhtlus kogukonna ja linna vahel loob suuremat hoolimist, kodanikuinitsiatiivi ja paigaidentiteeti. See on kasulik nii linnale kui inimesele.»

Põlvasse jääb näitus 31. jaanuarini.

«Kodukoha kompass» rändab aastaga ümber Eesti, peatudes 12 väikelinna keskraamatukogus. Näitus on seni toimunud Paides, Rakveres ja Narvas.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles