VIDEO ⟩ Siberi setod saatsid siinsetele setodele talsipühi videotervituse

LEPM
Copy
Haida ja Bulatnova külade setodelt Siberist Krasnojarski kraist saabus siinsetele setodele talsipühi videotervitus.
Haida ja Bulatnova külade setodelt Siberist Krasnojarski kraist saabus siinsetele setodele talsipühi videotervitus. Foto: Kuvatõmmis / Youtube

Siberi Krasnojarski krai Haida ja Bulatnova külade setod saatsid siinsetele setodele talsipüha videotervituse. Täna on Setomaal talsipühi ehk Kristuse Sündimise Püha eelõhtu ehk jõululaupäev.

Eelmisel aastal täitus 120 aastat sellest, kui setod Siberis asutasid Haida ja Bulatnova küla. Selle tähistamiseks otsustasid sealsed setod taastada Haida külas Nõukogude perioodil hävitatud kiriku. Kiriku valmimist aeglustas ning külade asutamise suuremat tähistamist takistas eelmisel aastal viiruse levik.

Videotervituses on näha valminud kirik, mis pühitsetakse 18. jaanuaril Viirist´mise pühal. Külade juubeli tähistamine toimub loodetavasti eesoleval suvel ning Siberi setod ootavad pikisilmi  külla  seto sõbrakõisi Eestist.

Haida ja Bulatnova külad asuvad 150 kilomeetrit Krasnojarskist kagus, Sajaanide eelmäestikus. Setomaalt Siberisse minnes elati esialgu peamiselt üksiktaludes. Haidat kui keskset küla kutsuti Siberi Setomaa pealinnaks.

1930.a toodi üksiktalud kokku ning Haida küla kasvas veelgi. Küla on 3 kilomeetrit pikk, asub vanal karjaajamise teel. Külas on pood, kultuurimaja, seto muuseum. Oli ka kool, kuid praeguseks on see suletud. Külas on praegu umbes 150 inimest. Haidast väiksem Bulatnova küla asub mõned kilomeetrist eemal, Padari mäe lähedal.

Vaata videotervitust: https://www.youtube.com/watch?v=VpdGFVf-T4Y

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles