Mari Kalkun pälvis aasta muusiku tiitli

Tomi Saluveer
, reporter
Copy
Muusik Mari Kalkun.
Muusik Mari Kalkun. Foto: Tomi Saluveer / Lõuna-Eesti Postimees

Eesti rahvusringhäälingu muusikatoimetajad valisid aasta muusikuks Lõuna-Eestis elava ja sageli võru keeles esineva Mari Kalkuni.

«Tunnustus tekitab võib-olla just praegusel raskel ajal häid emotsioone, sest möödunud aasta oli kõigile väljakutsete aasta,» lausus Kalkun. «Muusikud pandi proovile, kas nad suudavad hakkama saada ka oludes, kus kontsertide andmine on väga keeruline.»

Mari Kalkuni laulud räägivad loodusest, kodust ja inimese eluteest. Tema muusika juured on eesti pärimuses, eriti on seal tunda Lõuna-Eesti olustik, kust on pärit tema esivanemad ja kus ta ka ise elab.

Sageli võru keeles esinev Kalkun on oma loomingus kasutanud ka vana regilaulu. Ta on olnud kaasahaarav eestlaulja kultuurisündmustel ja esinenud solistina koos kooride ning sümfooniaorkestriga. Mari Kalkuni laulud on kõlanud ka laulu- ja tantsupeo repertuaaris.

Mari Kalkuni tegevus on rahvusvahelise haardega ja ta tõuseb esile kui eesti muusika edulugu. Ta on eesti pärimusmuusika üks liidreid ja mõjukas tugisammas.

Rahvusvahelise haardega muusik on üles astunud kontsertidega nii Euroopas, Ameerikas kui ka Jaapanis. 2018. aastal valiti Mari Kalkuni album “Ilmamõtsan” ajalehe The Guardian kriitikute poolt aasta parimate maailmamuusika albumite esikümnesse. Aastal 2020 ilmus Mari Kalkuni kuues heliplaat ‟Õunaaia album”.

Aasta muusiku tiitel antakse 13. jaanuaril toimuval stuudiokontserdil.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles