Reovesi näitas: inimesed lõid pühade ajal piirangutele käega

LEPM
Copy
Põlvas avati uus reoveepuhasti. Pilt on illustratiivne.
Põlvas avati uus reoveepuhasti. Pilt on illustratiivne. Foto: Paul Poderat / Lõuna-Eesti Postimees

Kui veel enne pühi näitasid Tartu ülikooli reoveeseireuuringud, et viirus oli koondunud peamiselt pesadesse Harjumaale ja Ida-Virumaale, siis pühadejärgsed uued analüüsid kinnitasid, et viirus on läinud üle kogu Eesti laiali, kirjutab Tartu Postimees.

Neljapäeval värskendatud reoveeseireuuringu tulemuste kaardilt paistab, et kogu Eesti on ühtlaselt kollane ja punane, mis tähendab, et viirusosakeste hulk reovees on suur ja nakatunuid on kogu riigis. «Sellist kollase ja punase jaotust ei ole me veel seni näinud. See hakkas tekkima detsembris ja nüüd on jõudnud igale poole,» ütles reovee seireuuringu juht, Tartu ülikooli antimikroobsete ainete tehnoloogia professor Tanel Tenson.

Peaminister Jüri Ratas ütles valitsuse pressikonverentsil, et reovesi näitab, kui oluline on vältida ebavajalikke kontakte seni, kuni vaktsiin on viiruse selgroo murdnud. «Võib üsna kindlalt öelda, et Eesti inimesed on pühade ajal ja aastavahetusel päris usinalt Eestimaal ringi sõitnud,» sõnas ta.

Lisaks reoveeuuringule alustasid eile Tartu ülikooli teadlased ka aasta esimest koroonaviiruse levimuse seireuuringu etappi. Selle käigus hinnatakse nii detsembri keskel kehtestatud üleriigiliste piirangute, aasta lõpu eel jõustunud piirkondlike piirangute kui ka pühade aja mõju viiruse levimusele.

«Analüüsime, kas saame rääkida epideemia stabiliseerumisest või kogub see ikka veel hoogu,» ütles seireuuringu juht, Tartu ülikooli peremeditsiini professor Ruth Kalda. 18. jaanuarini vältava uuringuetapi käigus on kavas testida juhuvalimi alusel 2500 elanikku üle Eesti.

Uuringu tulemused aitavad otsustada piirangute edasise kujundamise üle. Valitsus eraldas Tartu ülikoolile ka 400 000 eurot, et korraldada uuringud, millega teha kindlaks Eestis liikvel olevad koroonaviiruse tüved ning nende päritolu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles