Eesti teedel on loomade kaitseks üle 800 reflektori

LEPM
Copy
Uute reflektorite paigaldamine.
Uute reflektorite paigaldamine. Foto: Eesti Jahimeeste selts

Eesti Jahimeeste Selts ja If Kindlustus on koostöös Eestis üles seadnud üle 800 valgustõkke reflektori, mis peaksid ulukeid maanteedelt eemale peletama.

Reflektorid on paigaldatud seitsmesse maakonda, kuhu on moodustatud 23 reflektoritega varustatud lõiku.

Jahimeeste seltsi presidendi Margus Puusti sõnul puutuvad jahimehed iga päev kokku keskmiselt 12 liiklusõnnetusega, mille puhul tuleb teelt kõrvaldada hukkunud suurulukeid või otsida vigastada saanud loomi.

«Kaasaegse jahinduse eesmärkide hulgas on tähtsal kohal ka metsloomade eest hoolitsemine ning püüd vähendada ulukite vigastamise ja hukkumise võimalusi maanteedel. Nüüd käivitatud uuringus kasutame selleks samasuguseid valgustõkke reflektoreid, mida Euroopas, USA-s ja Kanadas on juba varem paigaldatud. Kolme aastaga peaksime saama oluliselt selgemaks, kui palju neist Eesti tingimustes kasu on,» selgitas Puust.

Valgustõkke reflektorite projekti hindas kõrgelt ka Euroopas pea seitset miljonit jahimeest esindav katusorganisatsioon FACE, mille juures töötav keskkonnahoiu komisjon nimetas eestlaste algatuse Euroopa 2020. aasta novembri parimaks projektiks. Läinud aastal hinnati tunnustuse vääriliseks ühtekokku viis erineva sisuga mastaapset algatust.

If Kindlustuse juhatuse liikme Tiit Kolde sõnul otsustas kindlustusselts selles projektis kaasa lüüa, sest kindlustuses puututakse selliste õnnetuste tagajärgedega kokku iga päev.

«Kuna üle Eesti juhtub iga päev rohkem kui kümme sellist õnnetust, on tegemist vägagi tõsise probleemiga. Arvestama peab ka seda, et ligi 80 protsenti neist õnnetustest toimub suuremate ulukite, näiteks metskitsede ja põtradega. Päris tihti lõpeb niisugune õnnetus looma surmaga, kuid ka autojuhid on saanud sellistes õnnetustes tõsiseid vigastusi või kaotanud elu,» lisas Kolde.

Detsembri lõpul varustati reflektoritega viimased kaks lõiku Pärnumaal. Üks testlõik lisandus Are ja Halinga valla vahel olevale Tallinna-Pärnu maanteele ja teine Pärnu-Lihula vahele. 

1. jaanuarist alanud teaduslikus uuringus on vaatluse all 23 testlõiku, mis paiknevad seitsmes maakonnas. Uuringusse on kaasatud eri tüüpi reflektorid, et selgitada välja, kas ja millisel määral need Eestis toimivad.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles