KIRI: Nekroloog Kuperjanovi tänava koolimajale

, pensionär Valgast
Copy
Valga Priimetsa kooli vana hoone juures käis kolmapäeval aknaplekkide eemaldus. Lammutamine peaks kestma kuu aega.
Valga Priimetsa kooli vana hoone juures käis kolmapäeval aknaplekkide eemaldus. Lammutamine peaks kestma kuu aega. Foto: Tiit Loim

Valgas Kuperjanovi tänaval asunud koolimaja ei ole enam. Ei mingit kääbast ega küünlaid, nagu see on kombeks elusolendi lahkumise puhul. Vene õppekeelega kooli asukoht oli äärelinnas, et tagada tervislikku keskkonda, kus oli avar õueala, oma spordiplats ja võimla. Riik oli teinud kõik, et uus põlvkond saaks kasvada tervena.

Nüüd, aastaid hiljem, osutus see hoone Priimetsa koolile liiga avaraks, samuti amortiseerunuks. Valitsus eraldas kooli renoveerimiseks raha ning see remont oleks ka teoks saanud, kuid toonane linnavõim leidis, et Priimetsa kooliga seonduvat on võimalik kasutada kesklinna korrastamiseks.

Nii otsustati uue koolikompleksi rajamiseks liita nullväärtusega varemed vana koolihoonega. Nüüd paiknebki Valga kesklinnas Vabaduse ja Kungla tänava nurgal uhke tänapäevase disainiga uus koolihoone, mis pigem kaubamaja meenutab.

Valga vallavalitsus on rõhutanud linna koondamise vajadust ja siin on kokkusurumine tõesti õnnestunud. Uus hoone on surutud tänava serva, vastupidiselt tänapäevasele suunale, mis soovitab linnaruumi tuua pigem rohkem rohelust ja avarust. Peale selle on arusaamatu, et haridusministeerium on lubanud uue koolimaja projekteerida võimlata ning lapsed peavad käima sportimas mujal linnas asuvates spordirajatistes. Kahju lastest, kahju treeneritest.

Jäägu see kirjutis järelehüüdeks vana teenelise haridustempli kaotuse puhul nendelt, kellele see oli mingil moel aastakümnete jooksul tähtis ja omane.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles