Maanteemuuseum jätkab tööd uue ameti juures

LEPM
Copy
Maanteemuuseum asub Põlvamaal Varbuse külas.
Maanteemuuseum asub Põlvamaal Varbuse külas. Foto: Arvo Meeks / Lõuna-Eesti Postimees

Seni Maanteeameti ühe osana tegutsenud Eesti Maanteemuuseum jätkab tööd  Transpordiameti juures. 1. jaanuaril tööd alustanud Transpordiamet loodi Maanteeameti, Lennu- ja Veeteede Ameti ühendamisega.

Muuseumijuhataja Kadri Valner kinnitas, et vähemalt esialgu ei muutu sellega uuritavate teemade ring.

„Oleme tegelenud 20 aastat teede, tee-ehituse ja liiklusohutuse ajaloo uurimise ning talletamisega. Praegu plaanime selle teemaderingiga ka jätkata,“ ütles ta. „Samas ei ole ju teed ja teekonnad pea kunagi lõppenud seal, kus maa saab otsa. Nii liigub ka muuseum edasi lennukate mõtetega ja vajadusel sukeldub uute valdkondade juurde,“  kinnitas ta.

Loodud Transpordiametist saab transpordiliikide ülene kompetentsikeskus ning ohutu, mugava ja kiire liiklemiskeskkonna arendaja. Siiski pole see päris esmakordne, kui eri transpordiliikide töökorraldus toimub ühes organisatsioonis.

Viimase saja aasta jooksul on Eestis maanteede ehitust ja nende hooldust administreerivaid asutusi reformitud üsna sageli. Need on tulenenud ametit haldava ministeeriumi vahetusest, riigikorra muutusest, sisulistest ümberkorraldustest või poliitilisest otsusest.

Juba 26. novembril 1918 alustas Teedeministeeriumi allasutusena Maanteede ja Sisemiste Veeteede Valitsus. Seda hetke loetakse ka Maanteeameti sünnipäevaks.  1938. aastal moodustatud Maanteede Talitus sai oma ülesandeks aga lisaks maanteede ja sildade ehitamise ja korrashoiu korraldamise kõrval ka lennu- ja jõuvankriasjanduse edendamise.

Nii on enam kui saja-aastase ajaloo jooksul ehitatud teid ligi kümne nime all.

„Ühe muuseumi jaoks avanevad ühinemiste ja lahknemiste kontekstis uued võimalused uurida organisatsiooni ja selle toimimise võimalusi,“ kinnitas Valner. „Veelgi enam laienevad võimalused rääkida inimesest kui rändajast teedel,“ arvas ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles