Vanametalli hinnad tõusid kõrgustesse

BNS
Copy
Vanametall. Foto on illustreeriv.
Vanametall. Foto on illustreeriv. Foto: Arvo Meeks / LEPM

Vanametalli käitleja Kuusakoski Eesti ostujuhi Toomas Kollamaa sõnul on musta metalli hind maailmaturul kõige kõrgemal tasemel alates 2014. aasta septembrist ning see peegeldub ka vanametalli eest makstavates tasudes. 

"Kiire hinnatõus on tulnud Türgi metallisulatustehaste kasvanud nõudlusest, mille tingisid tänu majanduse taastumisele tehtud suuremahulised metallitellimused Kagu-Aasiast ja Lõuna-Ameerikast," ütles Kollamaa.

Kollamaa sõnul on kõrged musta metalli hinnad maailmaturul toonud harjumatult kõrged ostuhinnad ka Eestisse.

"Näiteks enam levinud kerge musta metalli ehk olmemetalli ostuhind on täna Tallinnas kuni 205 eurot tonni eest. Sarnast hinnataset nägime viimati aastatel 2011–2012," märkis ta.

Lisaks on viimaste aastate kõige kõrgemal tasemel ka värviliste metallide ostuhinnad, näiteks tonni vase eest maksab Kuusakoski Kollamaa sõnul Tallinnas kuni 5200 eurot, mis oli viimati hinnatasemeks 2013. aastal.

"Vase, aga ka teiste värviliste metallide hinnatõus tuleneb sellest, et Hiina püüab jõuliselt taastada oma majandust COVID-19 epideemiast tingitud riigi lukkukeeramise järel. Vase ja teiste taoliste värviliste metallide hind sõltub suuresti tootmismahtudest Hiinas, kuna sealsed tehased tarbivad ligikaudu poole kogu maailma nõudlusest," ütles Kollamaa.

"Kuna maailma majanduse taastumine piirkonniti ja tegevusalade lõikes on ebaühtlane, siis on aga raske prognoosida, kui kaua hinnatõus nii musta kui ka värvilise metalli lõikes jätkub," lisas ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles