Rally Estonia on MM-etapp nii sel kui järgmisel aastal

Lõuna-Eesti Postimees
Copy
Ott Tänak tuhisemas mullu Rally Estonial publiku eest mööda.
Ott Tänak tuhisemas mullu Rally Estonial publiku eest mööda. Foto: Remo Tõnismäe

Kolmapäeval toimunud Rally Estonia pressikonverentsil allkirjastasid WRC Promoter tegevjuht Jona Siebel ja Rally Estonia kommertsdirektor Tarmo Hõbe lepingu, mille kohaselt on Rally Estonia aastatel 2021 ja 2022 FIA autoralli maailmameistrivõistluste etapp. Samuti allkirjastati valitsuse, kultuuriministeeriumi, WRC Promootori, Eesti Autospordi Liidu ja Rally Estonia ühiste kavatsuste koostöömemorandum.

Kaheaastane leping on märk Rahvusvahelise Autoliidu FIA ja WRC Promootori usaldusest Eesti riigi ja Rally Estonia vastu. Eesti poolt tunnustas peaminister Jüri Ratas interneti vahendusel pressikonverentsil osalenud FIA rallidirektorit Yves Mattoni, WRC Promotor tegevjuhti Jona Siebelit ja Eesti Autospordi Liidu presidenti Ari Vataneni, andes neile Eesti Vabariigi e-residentsuse. See lubas osalistel pressikonverentsil anda allkirjad digitaalselt.

Peaminister Jüri Ratas nentis, et mullune Rally Estonia oli suurepärane õnnestumine. "Seda suurem on rõõm teatada, et sellel ja järgmisel aastal on Rally Estonia saanud õiguse korraldada FIA autoralli maailmameistrivõistluste etappi. See näitab, et meid usaldatakse maailmas ja seda, mismoodi saadi COVID-19 tingimustes ilma nakatumisteta hakkama, hindasid kõrgelt nii rahvusvahelised organisatsioonid kui terviseamet."

Rahulolu väljendas ka kultuuriminister Tõnis Lukas. „Rahvusvaheline suursündmus WRC ralli pakub head võimalust tutvustada Eestit, meie kultuuri ja ajalugu. Muidugi on sel positiivne majanduslik mõju. Tänu kõrgetasemelisele korraldusele ja professionaalsele tele- ja veebiülekande teenustele said miljonid vaatajad üle maailma juba eelmisel aastal osa meie ilusast maast ning õnnestunud spordi sündmusest ja muidugi Ott Tänaku ja Martin Järveoja võidust. See kordub ka sellel ja järgmisel aastal.“

FIA rallidirektor Yves Matton ütles, et alates aastast 2010 on Rally Estonia korraldajad seadnud endale eesmärgi teha parimat rallit. "Eelmise aasta olud andsid neile võimaluse korraldada FIA autoralli maailmameistrivõistluste etappi. Ja oli selge, et neil on olemas tase ja oskused teha WRC rallit ja tuua MM-sarja uut lähenemist. See veenis FIA’t, WRC Promootorit ja kõiki osapooli, et see ralli on võimeline ja valmis liituma FIA autoralli maailmameistrivõistluste sarjaga sellel ja järgmisel aastal.“

Ka WRC Promoter tegevjuht Jona Siebel nentis, et Rally Estonia varasemate aastate, eriti eelmise aasta korraldus oli üks võtmetegureid, et mis tagas Rally Estoniale ja Eestile kahe aasta WRC etapi korraldusõiguse.

"Teine tegur on kindlasti kirg, seda Eesti fännide poolt. Sellele aitavad kindlasti kaasa Ott Tänaku ja Martin Järveoja maailmeistritiitlid. Ja kõige olulisem on pühendumine. Mida me siin näeme, on see, et selle sündmuse õnnestumise jaoks on pühendunud terve riik: Eesti valitsus, korralduskomitee, fännid. Eelmisel aastal pääses raja äärde 16 000 fänni ja kujutage ette, kui poleks piiranguid, palju neid siis oleks olnud. Ja ma loodan, et sellel aastal saate ennast tõestada ka suurema hulga fännide ees. Kaheaastane leping ja eelpool toodud faktid on selge sõnum: Rally Estonia sobib WRC kalendrisse,“ lisas Siebel.

Eesti Autospordi Liidu president Ari Vatanen on enda sõnu alati olnud seisukohal, et Eesti võistleb nii spordis kui ka paljudes muudes ajades rahvuse ja riigina oma kategooriast tugevamas seltskonnas.

"Rally Estonia meeskond on teinud väga head tööd. Ja me teadsime, et nad on selleks võimelised. Eelmise aasta sündmused ja olud lükkasid mitmed protsessid kiiremini liikuma ja unistus sai tõeks. Siin on ka suur roll valitsusel ja peaminister Jüri Ratasel, et asjad liikusid õigesse suunda. Ilma riigi toeta on keeruline suuri asju teha. Eesti meeskonnavaim oli see, mis tõi WRC ralli Eestisse ja on ka see, mis hoiab seda siin vähemalt kahel järgmisel aastal,“ rääkis Vatanen.

"Kümme aastat tagasi oli unistus korraldada Eestis MM-rallit üsna uskumatu," tunnistas Rally Estonia direktor Urmo Aava. "Aga me tahtsime olla iga aastaga järjest paremad, tegeledes sisuliste asjadega ja tegeleme sellega ka praegu. Ma julgen öelda, et üheskoos on meil võimalik olla kõikides aspektides paremad. Meil on selge arusaam ja teadmine, kus ja mida peame tegema, et olla järgmistel aastatel veel paremad. Oleme väike riik ja väike rahvas, me tahame olla parimad ja nii saame me maailmas silma paista. Traditsioon on siin väga oluline ja meie eesmärk ei ole mitte ainult kaks järgmist aastat vaid pikem edulugu WRC sarjas.“

Rally Estonia on 2021 aasta FIA autoralli maailmameistrivõistluste etapp, mis sõidetakse Tartus, Tartu vallas, Otepää vallas, Elva vallas, Kanepi vallas, Kambja vallas ning mujal Lõuna-Eesti teedel 15.-18. juulil 2021.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles