Setosid tabas ränk kaotus

Jaan Rapp
, tegevtoimetaja
Copy

Lahkunud on Petseri püha Varvava kiriku ülempreester isa Jevgeni, ilmaliku nimega Jevgeni Pelešev, kes oli sündinud 1930. aastal Vasknarva vallas.

Preestriks pühitseti Pelešev Petseri kloostris 28. augustil 1955. 1975. aastast surmani oli ta Petseri Varvara koguduse preester. Sündinud venelasena, rääkis ta selgelt eesti keelt ja oli aastakümneid ainus õigeusu preester Pihkvamaal, kes viis teenistust läbi kahes keeles.

Isa Jevgeni oli ühtlasi kõige eakam setode preester. Nagu tõdes sootska Aare Hõrn, tundis ta läbi põlvkondade igat inimest nägupidi ja oli ka väga tugev sillaehitaja nii Setomaa eri rahvaste kui ka Eesti ja Venemaa setode vahel. Just tema õnnistas Vene poolel Setomaa lipu.

Mullu kevadel haigestus Isa Jevgeni Hõrna sõnul koroonasse, tal tekkis ka kopsupõletik. Ent pühamees tuli sellest saatuselöögist eluga välja ja jätkas jumala teenimist.

«Viimased palved luges ülempreester isa Jevgeni Petseri surnuaial 22. detsembril 2020, kui enne uue kalendri jõule asetati kalmudele küünlaid. Viimase teenistuse pidas ta Varvara kirikus vana jõulu ajal 7. jaanuaril sel aastal,» rääkis Hõrn.

Oma helge iseloomuga oskas isa Jevgeni olla vahemees, rahulooja, rahutegija ja rahuhoidja ka ilmalikes keerulistes asjaajamistes. «Kõik kohtumised temaga on olnud helged, ta on olnud siiralt toetav ja pakkunud väga paljudele hingepidet,» tõdes sootska Annela Laaneots.

Lahkunu olulisust näitab seegi, et teisipäevastel matustel kanti tema kirstu õlgadel kaks kilomeetrit. «Ja kogu see maa olid teeääred rahvaga täidetud. Jäi mulje, et kogu Petseri on teda ära saatma tulnud,» teadis Hõrn rääkida.

Kuigi isa Jevgeni oli Petseris viimane preester, kes pidas teenistusi seto keeles, on loota, et tema elutööd jätkavad noored preestrid: isa Dmitri Varvara ja isa Georgi Taeluva kirikus. «Isa Jevgeni kirjutas neile ka eestikeelseid palveid välja. Seega on järjepidevus olemas,» nentis Hõrn.

Sootska Paul Hagu tõlkis aga seto keelde isa Jevgeni mälestusteraamatu. Loodetavasti ilmub see 28. augustiks, mil möödub 66 aastat äsja lahkunud suuremehe preestriks pühitsemisest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles