Klaverimuuseum leiab koha Holdre lossis

Tiit Loim
, reporter
Copy
Parasjagu käivad lossis peamiselt siseviimistlustööd. Osa klavereid on lossi juba toodud.
Parasjagu käivad lossis peamiselt siseviimistlustööd. Osa klavereid on lossi juba toodud. Foto: Tiit Loim

Seni Valgamaal Helmes pikalt uste avamist oodanud klaverimuuseum leiab koha hoopiski samuti Tõrva vallas paiknevas Holdre lossis. Hoone taastamistööd on pikalt kestnud ning 2022. aasta kevadel peaks külastuskeskus-klaverimuuseum esimesi külalisi tervitama.

Sihtasutus Eesti Rahvuslik Klaverimuuseum loodi juba 2005. aastal. Kümme aastat tagasi loodeti, et õnnestumise korral avab muuseum Helmes 2012. aastal uksed. Ettevõtmist tabas aga 2011. aastal tagasilöök, kui Ettevõtluse Arendamise Sihtasutuselt saadi rahataotlusele eitav vastus.

Muuseumi eestvedajast helilooja, laulja ja muusikapedagoog Alo Põldmäe ütles mullu, et Helme mõisahoonest tuleb lepingu lõppemise tõttu välja kolida. Esialgu on klaverid hoidlana kasutusel olnud mõisas veel alles, ent muuseum viib need ajapikku Holdresse. «Helmes on ainult hoidlad. Uus suund on Holdre mõis. Osa pille oleme sinna ära viinud. Muinsuskaitse ja mõisaomaniku initsiatiivil pöörduti minu kui klaverimuuseumi juhi poole, kas oleks mõeldav koostöö,» lausus Põldmäe.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles