Võru reovesi näitab viiruse laia levikut

Lõuna-Eesti Postimees
Copy
Reoveeseire kaart näitab koroonaviiruse levikut.
Reoveeseire kaart näitab koroonaviiruse levikut. Foto: Tartu Ülikool

Lõuna-Eestist sel nädalal võetud reoveeproovid näitavad koroonaviiruse laia levikut Võrus ning mõõdukat levikut Valgas ja Põlvas.

«Tulemused näitavad, et nakkusohtlikke inimesi on hulgaliselt üle terve Eesti, mistõttu tuleks jätkuvalt hoiduda lähikontaktidest ja kasutada kõiki teisi nakkusohtu vähendavaid ettevaatusabinõusid,» ütles Tartu Ülikooli antimikroobsete ainete professor Tanel Tenson.

Koroonaviiruse seire reoveest aitab avastada varjatud koldeid, sest viirus ilmub reovette juba paar nädalat enne kliiniliste haigusjuhtumite tuvastamist. Reoveeseire on hea võimalus jälgida viirusepuhangu muutusi aja jooksul.

Jaanuari kahel esimesel nädalal püsis nii Võru, Valga kui Põlva reovees viiruse kohalolu kollasel ehk Eesti mõistes mõõdukal tasemel 100-2000 viirust milliliitris vees. Kuid nii nagu läinud aasta viimasel nädalal, on ka sel nädalal Võru reovees viiruse hulk tõusnud punasele tasemele, mis näitab selle laiemat levikut. Punasel tasemel on sel nädalal viiruse hulk ka Tartus, Jõgeval, Kärdlas ning Ahtme linnaosas Kohtla-Järvel.

Uuringu juhi Tanel Tensoni sõnul on üle Eesti kogutud proovide tulemused võrreldes eelmise nädalaga liikunud rohkem keskmist viirusekogust näitavale tasemele. Selle arvelt on mõnevõrra vähemaks jäänud väga väikese kui ka väga suure viirusekogusega proovide piirkondi.

Reoveeproove võetakse iga nädal kõigis maakonnakeskustes ja üle 10 000 elanikuga linnades.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles