Veganitoidud on jõudnud ka Suure Munamäe jalamile (1)

Lõuna-Eesti Postimees
Copy
Läätse-porgandi­supp
Läätse-porgandi­supp Foto: MTÜ Loomus

Suure Munamäe jalamil asuv restoran Suur Muna liitus programmiga «Taimsed valikud», andes sellega lubaduse pakkuda iga päev mitmekülgset veganitoitude valikut.

Restorani perenaine Helina Viik ütles, et see sobitub nende eesmärgiga pakkuda kohalikust toorainest roogasid.

«Võrumaa köögiviljad ja marjad pakuvad võimalust valmistada maitsvat taimetoitu ja väikese ökoloogilise jalajäljega. Näiteks kasutame kohalikku kollast hernest kaugelt sisse toodud kikerherne asemel, riisi asemel aga kruupi ja toortatart,» kirjeldas Viik.

Nii leiab menüüst köögiviljapüreesupi, sooja värvilise salati, krõbedad porgandi-herne-kurkumipihvid pesto ja köögiviljadega, magusasõpradele sorbee ja marjarohke smuuti.

Herne-porgandipäts
Herne-porgandipäts Foto: MtÜ Loomus

«Taimsete valikute» programmijuht Anu Tensing avaldas rõõmu, et programmiga liituvad söögikohad ka väljaspool suuremaid linnasid. «Veganlus ei ole enam ammu nišš, vaid veganivalikuid oodatakse praegu juba igas Eesti nurgas. Veganitooted ei ole võõrad enam kellelegi: taimsed piimad on olemas ka väikeste maapoodide riiulitel ning väga paljudes kohvikutes ja restoranides. Ääretult tore on näha, et taimset toitu soovivad kliendid saavad muretult kõhu täis üha rohkemates söögikohtades üle Eesti,» sõnas Tensing.

2018. aastal mittetulundusühingute Loomus ja Eesti Vegan Selts tellitud Kantar Emori uuringust selgus, et iga neljas Eesti inimene on vähendanud loomsete toodete osakaalu oma menüüs ning 20 protsenti neist, kes käivad väljas söömas, tellivad toidukohas alati või tihti taimset toitu. «Veganitoitude osakaalu suurendamine püsimenüüs on ühtaegu nii kliendisõbralik kui ka kasumlik ja selgelt samm tuleviku poole,» rääkis Tensing.

Viigi sõnul plaanib Suur Muna tulevikus kohalikust toorainest valmistatud taimsete roogade valikut veelgi suurenda. «Võtame rõõmuga vastu ka väljakutseid. Kui praegune valik klienti ei rahulda, võib meilt alati sündmuste puhul tellida ka laiemat valikut,» ütles ta.

Lisaks Suurele Munale on loomade eestkoste organisatsiooni Loomus toitlustusettevõtetele suunatud programmiga «Taimsed valikud» liitunud enam kui 80 Eesti söögikohta. Nendes kohtades ootab külastajaid iga päev mitmekülgne taimetoiduvalik. Programmiga liitunud söögikohad tunneb ära oranži ja rohelist värvi kleebise «Vegansõbralik – vegan friendly» järgi. LEPM

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles