Väikesel Emajõel uppus jääst läbi vajunud kalamees

Copy
Väike Emajõgi täna õnnetuskoha lähedal.
Väike Emajõgi täna õnnetuskoha lähedal. Foto: Arvo Meeks / Lõuna-Eesti Postimees

Läinud reedel Väikesele Emajõele kalale läinud 52aastane mees leiti Hummuli paadisadama lähedal uppununa. 

29. jaanuaril kell 18.16 teatati häirekeskusele, et Tõrva vallas Piiri külas on hommikul kalale läinud 52aastane mees kadunuks jäänud. Mees leiti Hummuli paadisadama lähedal Väikesest Emajõest jääaugust uppununa. Päästjad aitasid uppunu kaldale tuua.

Lõuna päästekeskuse kommunikatsioonijuhi Marek Kiige andmeil hakkasid lähedase pärast muretsema tema lähedased, sest tema telefon ei vastanud. Otsitava leidsid politseinikud üsna ta auto lähedalt.

"Õnneks oli uppunu läbi vee näha, mis võimaldas päästjatel ta välja tõmmata. Kui veevool oleks ta kaugemale kandnud, ei oleks teda võib-olla niipea leitud,» lausus Kiik.

Kommunikatsioonijuhi andmeil on Eestis tänavu veekogul elu kaotanud kaks inimest.

Traagiline juhtum näitab selgelt, et siseveekogudel võivad olla jääolud väga erinevad ning eriti ohtlik on minna vooluveekogude jääle.

Päästjad hoiatavad, et veekogude jääle minnes tuleb selle paksust alati kontrollida ja arvestada jääst läbi vajumise ohuga. Ohutum on minna veekogule koos kaaslasega, kes vajadusel abi annab või kutsub. Koos jääl liikudes tuleb teineteisega paarimeetrist vahet hoida. Kaela tuleb riputada jäänaasklid, mille abil saab ennast jääaugust välja tirida. Hätta jäänut saab jääaugust ise välja aidata kaasa võetud nöörijupi või muu taolisega. Jääl liikudes ei ole liiast selga panna päästevest, mis läbi jää vajunut vee peal hoiab ning pääsemiseks aega võita aitab.

"Vette kukkudes tasub säilitada rahu, mitte rapsima hakata. End taas jääle vedada on kõige mõttekam käsi laiali hoides ja jalgadega ujumisliigutusi tehes," soovitas kommunikatsioonijuht.

Täna hommikul valitses Hummuli paadisadamas rahu ja vaikus: kõik oli äsja maha sadanud lume all. Ühtegi inimest Väikese Emajõe jääl ega selle läheduses kaldal toimetamas polnud, samuti polnud värskeid autojälgi. Teadaolevalt on tegu kalameeste seas üpris populaarse kohaga, teegi oli sinna lahti aetud alles hiljuti. Jääolud on aga kurjakuulutavad: jões oli sadama läheduses palju lahtist vett.

Väike Emajõgi
Väike Emajõgi Foto: Arvo Meeks / Lõuna-Eesti Postimees
Jääolud on jõel muutlikud. Foto on tehtud 2 päeva peale õnnetust.
Jääolud on jõel muutlikud. Foto on tehtud 2 päeva peale õnnetust. Foto: Arvo Meeks / Lõuna-Eesti Postimees
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles