Aialinnuvaatlejad märkasid nädalavahetusel üle 50 000 linnu

LEPM
Copy
Viljandis on rohevindil ja rasvatihasel lausa oma söögimaja.
Viljandis on rohevindil ja rasvatihasel lausa oma söögimaja. Foto: Elmo Riig / Sakala

Möödunud nädalavahetusel aedades ja parkides aialinde vaadelnud inimesed nägid esialgsetel andmetel rohkem kui 50 000 lindu vähemalt 65 liigist.

Ornitoloogiaühingule oli esmaspäeva hommikuks andmed laekunud 2000 inimeselt, kes tegid vaatlusi 1400 paigas üle Eesti. Aialinnuvaatlejatele jäi selgi aastal kõige enam silma rasvatihaseid, kes moodustasid viiendiku vaadeldud lindude koguarvust. Sarnaselt varasematele aastatele mahtusid esiviisikusse veel põldvarblane, rohevint, leevike ja koduvarblane.

"Vaatlustulemusi mõjutas nädalavahetusel valitsenud klassikaline talveilm külmakraadide ja paksu lumega, mistõttu oli lindude vajadus toidumajades pakutava lisatoidu järele suurem," lausus talvise aialinnuvaatluse eestvedaja Aarne Tuule. "Ühes vaatluskohas loendati keskmiselt 36 lindu, see on viiendiku võrra enam kui aasta tagasi soojakraadidega. Põnevamad liigid, kes silma jäid, olid punarind, käblik, värbkakk ja hallõgija. Juba mitmendat aastat järjest kohatakse vähemalt ühte üliharva talvitajat  – mustpea-põõsalindu."

Ornitoloogiaühing ootab möödunud nädalavahetusel toimunud talvise aialinnuvaatluse vaatlusandmeid 5. veebruarini. Väga oodatud on andmed ka nendest vaatluskohtadest, kus tunni aja jooksul ei kohatud ühtegi lindu. Lõpliku kokkuvõtte talvisest aialinnuvaatlusest avaldatakse veebruaris.

Ornitoloogiaühing tänab kõiki aialinnuvaatlusel osalejaid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles