Reovee setted kõlbaks muuta aiakaubaks

Arved Breidaks
, reporter
Copy
Turbaga segamisel saab reoveepuhasti setteainest viljaka komposti, mille puhul praegu on tegemist jäätmega, ütles ASi Võru Vesi juhataja Juri Gotmans.
Turbaga segamisel saab reoveepuhasti setteainest viljaka komposti, mille puhul praegu on tegemist jäätmega, ütles ASi Võru Vesi juhataja Juri Gotmans. Foto: Arved Breidaks

Võru Vesi plaanib reoveepuhastis sõelale jäävast settest hakata valmistama igale aiapidajale kättesaadavat komposti, mida on takistanud reovees leiduvate raskemetallide ja ravimijääkide arvatav suur kogus. Värske uuring aga näitab, et hirm on olnud tegelikkusest suurem.

Aastas kompostitakse Võru reoveepuhasti tagusel platsil aunades umbes 800 tonni reoveest välja setitatud ainet, millest saab turbaga segatuna küll väärtuslik põlluramm, ent mille puhul rangelt võttes tegemist jäätmega, millega igaüks ümber käia ei tohi.

«Praegu veab üks põllumajandusettevõte selle siit tasuta minema,» rääkis ASi Võru Vesi juhatuse liige Juri Gotmans. «Neil on keskkonnaameti luba, nad on jäätmekäitlejad ja aruandekohuslased, kuhu ja millistes kogustes seda pannakse. Meie soov on jõuda nii kaugele, et praegusest jäätmest saaks kõigile kättesaadav toode.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles