Võrumaal keskendutakse sotsiaalsele ettevõtlusele

LEPM
Copy
Võrumaa arenduskeskusel ja omavalitsustel seisab ees suuur töö, et sotsiaalsed ettevõtted jalad alla saaksid. Foto on illustratiivne.
Võrumaa arenduskeskusel ja omavalitsustel seisab ees suuur töö, et sotsiaalsed ettevõtted jalad alla saaksid. Foto on illustratiivne. Foto: Tomi Saluveer / Lõuna-Eesti Postimees

Võrumaa arenduskeskus alustas ettevõtmisega „Ühiskondlikult vastustundlike ettevõtete rahastusvõimaluste arendamine Eestis" (SoFiMA), mille eesmärk on arendada finantsinstrumente, mis toetaksid sotsiaalseid ettevõtteid nende erinevates arengufaasides.

Sotsiaalne ettevõtlus Eestis on varajases arengujärgus, mistõttu ettevõtete rahastusvõimalused on killustunud ja sõltuvad organisatsiooni juriidilisest vormist. Puudub selge definitsioon ja teadlikkus sotsiaalsest majandusest on kesine. Rahastuse poole pealt esineb puudjääke nii nõudluses kui ka pakkumuses - investorid ja sotsiaalsed ettevõtted pole üksteist leidnud. Just nende väljakutsetega SoFiMa tegelebki.

Põhieesmärk on jõuda laiapõhjalise koostööni erinevate sektorite ja osapoolte vahel. Tegevustesse kaasatakse eraettevõtteid, mittetulundusühinguid, teadlasi, investoreid, pankade esindajaid kui ka kohaliku- ja riigitasandi poliitikakujundajaid. 

Kolm peamist tegevussuunda on uuringud ja analüüs, võimekuse loomine, teadmiste vahetamine ja suhete loomine.

Võimekuse tõstiseks on sotsiaalse ettevõtluse inkubatsiooniprogrammid Tallinnas ja Võrumaal. Tallinn on suurima potentsiaaliga, arendamaks sotsiaalse ettevõtluse ökosüsteemi ja toetamaks sotsiaalsete ettevõtete kasvu. Sealse programmi keskmes on tudengid. Võrumaa tegevuste keskmes on kogukondade, kohalike ettevõtete ja mittetulundusühingute esindajad, kelle algatustest võivad kasvada sotsiaalsed ettevõtted, mis on partneriteks kohalikule omavalitsusele.

Esimene töökohtumine leidis aset läinud aasta 1. detsembril, ettevõtmine kestab 2022. aasta aprillini.

Ettevõtmist kaasrahastab Euroopa Komisjon Euroopa tööhõive ja sotsiaalse innovatsiooni programmi kaudu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles