Naine, kes elas korraga kaht elu

Siim Saavik
, reporter
Copy
Olly Kodusaar pidi ülikooli pääsemiseks oma elulugu «kohendama». Tegelikke fakte tema ja ta vanemate kohta teadis nõukogude ajal ainult paar lähedast sõbrannat.
Olly Kodusaar pidi ülikooli pääsemiseks oma elulugu «kohendama». Tegelikke fakte tema ja ta vanemate kohta teadis nõukogude ajal ainult paar lähedast sõbrannat. Foto: Arvo Meeks

Räpina vanaproua Olly Kodusaar on 90 eluaasta jooksul pidanud pikalt õpetajaametit.Ent selleks, et üldse pedagoogiks saada, tuli tal omal ajal olude sunnil enda kohta kokku luuletada tegelikkusest sootuks erinev elulugu.

Auväärses eas naine on kogenud pika elu jooksul nii mõndagi. Näiteks nägi ta Teise maailmasõja ajal alla kukkunud sõjalennukit ning sedagi, kuidas sissetungijad naaberküla maha põletasid.

Kuigi koletud sündmused jäävad meelde igaveseks, on vanaproua kõrges eas vitaalne ja jutukas ning elab oma majas koos tütrepojaga. Tütar ja tütretütar perega käivad Põlvast sageli külas. «Mul on väga hea elu,» nentis proua. Kuigi kõrge iga piire seab, ei loobu ta tegutsemast. Enda sõnul tahtis Olly veel eelmise aasta suvel rattagagi sõitma minna, kuid tütrepoeg lasi ratta tagumise kummi tühjaks ning täis enam ei pumbanud. Selle taga oli muidugi mure vanaema tervise pärast, sest rattateed ristuvad vahepeal autoteega ning autoliikluski võib väikelinnas suvel päris tihe olla. «Ütlesin talle küll, et ainult kõnnitee peal sõidan, aga ta ei uskunud,» täpsustas Kodusaar.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles