Lõpu- ja riigieksamid tulevad koroonast hoolimata

Lõuna-Eesti Postimees
Copy
Eksamid
Eksamid Foto: Marko Saarm

Valitsuskabinet tegi põhimõttelise otsuse nõustuda haridus- ja teadusministeeriumi ettepanekuga, et sel aastal toimuvad Eestis nii põhikooli lõpueksamid kui ka gümnaasiumi riigieksamid.

«Eesti haridussüsteemi suurim väljakutse on individuaalne lähenemine meie õppijatele, et pakkuda igaühele tema vajadustele vastavat tuge. Just seetõttu on eksamid tänavu eriti olulised – nende peamine eesmärk on anda infot koroonakriisi mõju hindamiseks ning jätkutegevuse planeerimiseks,» sõnas haridus- ja teadusminister Liina Kersna.

«Ministeeriumis on ette valmistatud strateegia meie haridusmaastiku toetamiseks kriisi mõjude tasandamisel. Muu hulgas tähendab see nii lühikeste kui ka pikemaajaliste tasanduskursuste pakkumist gümnasistidele ja põhikoolilõpetajatele, kes ei ole kindlad oma teadmistes ja oskustes või kelle tulemused osutavad olulisele mahajäämusele,» lisas haridus- ja teadusminister.

Paljud huvirühmad on tema sõnul kohtumistel väljendanud seisukohta, et tänavu on erakordsest olukorrast tingituna mõistlik siduda põhikooli lõpueksamite tulemus õppeasutuse lõpetamisest lahti.

Tavaliselt teisendatakse põhikoolieksamite tulemused numbrilisteks hinneteks ning põhikooli saab noor lõpetada juhul, kui ta on saanud kolmel eksamil (eesti keel või eesti keel teise keelena, matemaatika ja valik­eksam) vähemalt rahuldava tulemuse. Sellel aastal plaani kohaselt punkte hinneteks ei teisendata. Tunnistusele kantakse sel juhul eksamil saavutatud punktid, ent lõpetamine ei sõltu tulemusest. Eesti keel teise keelena (B1-tasemel) eksamil 60 protsendi saavutamisel saab õpilane ka eesti keele tasemetunnistuse.

Edasiõppimiseks on siiski olulised nii tunnistusele kantud hinded kui ka eksamitulemus: isegi kui punktisumma ei ole lõpetamise tingimus, arvestavad paljud gümnaasiumid ja kutsekoolid kandideerijate puhul lisaks hinnetele ka seda.

Gümnaasiumi riigieksamid toimuvad praeguste plaandie kohaselt tavapäraselt. Õpilane on eksami sooritanud ja saab gümnaasiumi lõpetada, kui kogub eksamil vähemalt ühe punkti.

Samuti ei ole ka sel aastal loovtöö sooritamine põhikooli lõpus ning õpilasuurimuse või praktilise töö sooritamine gümnaasiumis kooli lõpetamise tingimus, kui see ei ole kooli õppenõukogu otsuse kohaselt võimalik. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles