Korralik koduapteek aitab talve üle elada

Copy
Kuigi tervislikuks eluviisiks on kõige tähtsam õigesti toituda, ei saa me alati ise kõiki vitamiine kätte.
Kuigi tervislikuks eluviisiks on kõige tähtsam õigesti toituda, ei saa me alati ise kõiki vitamiine kätte. Foto: Sander Ilvest

Külmad ja niisked ilmad soodustavad viiruste levikut. Selleks et aasta kõige viirusterikkam aeg edukalt seljatada, tuleb vaeva näha.

Apotheka proviisor Anne-Mai Rogenbaum ütles, et kui toituda mitmekülgselt, elada aktiivset mõistliku koormusega elu ja tagada endale hea uni, oleme juba ise enda heaks väga suure töö ära teinud. «Kuid kahjuks alati sellest ei piisa, kõiki vitamiine ei ole meil võimalik vajalikus koguses toidust saada.»

Kõige olulisemad on D- ja C-vitamiin

Mõistlik on organismi turgutada immuunsust toetavate vahenditega. Vitamiinidest on väga tähtsal kohal D- ja C-vitamiin. «Põhjamaades tuleb iga päev tarbida D-vitamiini, sest seda sünteesib organism päikesevalguse abil ja toidust omastamise osa on väga väike. Uuringud näitavad, et kahel kolmest eestlasest on D-vitamiini tase organismis alla normi,» rääkis Rogenbaum.

C-vitamiin on tugev antioksüdant, mis aitab ennetada vabade radikaalide tekitatavaid kahjustusi ja tugevdab immuunsüsteemi. Inimesed, kes tarbivad toidulisandina C-vitamiini, põevad uuringute kohaselt külmetushaigusi kergemalt.

D- ja C- vitamiini kõrval on sügistalvisel perioodil olulisel kohal tsink ja seleen.

Lisaks küüslaugule ja meele on teisigi looduslikke abivahendeid.

«Tsink osaleb organismi hormoonide sünteesimises ja reguleerib immuunsust. Seleen on antioksüdant, mis kaitseb organismi oksüdatiivset stressi põhjustavate osakeste ehk vabade radikaalide tekitatavate kahjulike mõjude eest. Vabade radikaalide rohkus nõrgendab immuunsüsteemi ning põhjustab enneaegset vananemist. Seleeni kogusest organismis sõltub, kas viirushaiguste perioodil üldse haigestutakse ning kui raskelt haigust põetakse,» selgitas proviisor.

Alahinnata ei tohiks ka esivanemate tarkusi

Rogenbaumi sõnul ei tohiks alahinnata ka vanavanemate tarkusi ja nende sügistalvist koduapteeki, kus esikohal olid mesi ja küüslauk. «Peamine looduslik organismi tugevdaja on küüslauk. See tugevdab immuunsüsteemi ning muudab organismi külmetushaiguste suhtes vastupidavamaks.»

Proviisor tuletas meelde, et mesi on hea abiline külmetus- ja kurguhaiguste korral, sest paistab silma oma desinfitseerivate omaduste poolest.

«Mees leiduvad ensüümid muudavad osa glükoosist baktereid hävitavaks glükoolhappeks ning samal ajal moodustub vesinikülihapend, mis hävitab mikroobe. Meega teed tehes tuleb aga hoolikalt jälgida vee temperatuuri, sest mees leiduvad ensüümid kaovad, kui seda lisada kuumemale kui 40-kraadisele veele,» rõhutas ta asjaolu, millega tihti ei arvestata.

Lisaks küüslaugule ja meele on teisigi looduslikke abivahendeid. Näiteks ingver tugevdab immuunsüsteemi ja vereringet ning tõhustab seedimist. Pikalt on organismi vastupanuvõime suurendamiseks kasutusel olnud punase päevakübara preparaadid.

«Apteegis on punane päevakübar saadaval tablettide, siirupi ja ka tilkadena. Kodu­apteegis võiks olla greibiseemneekstrakti tilgad, millel on antimikroobsed omadused nii viiruste kui ka bakterite suhtes. Ühtlasi tugevdab see ekstrakt immuunsüsteemi,» lausus Rogenbaum.

Ta lisas, et greibiseemneekstrakti tuleb alati tarvitada lahjendatud kujul ja enne manustamist tuleb apteekriga nõu pidada, sest mõne ravimiga see kokku ei sobi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles