Muuseum kogub Valgemetsa nõiaga seotud mälestusi ja esemeid

Lõuna-Eesti Postimees
Copy
Vanda Juhansoole kuulunud maja Valgemetsas
Vanda Juhansoole kuulunud maja Valgemetsas Foto: Ove Maidla

Juunis avab Tartu linnamuuseum Vanda Juhansoole pühendatud näituse.

Juhansoo (1889–1966) oli tekstiilikunstnik ja käsitöömeister, rändur, polüglott, kunstiõpetaja, kodukujundaja, naiskäsitöö edendaja ja aiakujundaja. Ta oli üks esimesi Eesti kõrgharitud naiskunstnikke. 1914. aastast 1950. aastate lõpuni pühendus Vanda Juhansoo kunstiõpetaja elukutsele.

Paljud mäletavad Juhansood aga hoopis Valgemetsa «nõiana». 1930. aastatel kujunes Põlva vallas asuv Valgemetsa Tartu elanike populaarseks suvituskohaks. Vanda suvila vabastiilis arhitektuur rikkus traditsioonilise maitse ja ratsionaalsete ehitusvõtete piire, kuid sobitus imehästi loodusliku aia ja ekstravagantse perenaisega. Nii ärataski Juhansoo aed külastajates suurt tähelepanu – 1960. aastatel võttis Vanda oma aias mitmel suvel vastu üle 200 ekskursiooni.

Juhansoo loodud kunst on tihti kadunud jälgi jätmata. Aed on muutunud, maja saanud uued peremehed ning suurem osa tekstiilidest on hävinud.

Tartu linnamuuseum kutsub kõiki, kes on Vanda Juhansoo aeda külastanud, mälestusi jagama. Oodatud on ülestähendused värvikast kunstnikust ja õpetajast, samuti Valgemetsa «nõiamajaga» seotud mälestused. Kõik, kellel on Vanda Juhansoo või tema aiaga seotud fotosid ja esemeid, võiksid samuti teada anda, et saaks neid võimalusel näitusel eksponeerida ning tuleviku jaoks jäädvustada. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles