Esmaspäevast saab hakata esitama tuludeklaratsioone

Lõuna-Eesti Postimees
Copy
Maksu- ja tolliamet palub inimestel esimestel tuludeklareerimise nädalatel mitte tulla teenindusbüroodesse, kuna tekkida võivad pikad järjekorrad. Koroonaviiruse leviku tõkestamiseks tuleb aga oodata õues.
Maksu- ja tolliamet palub inimestel esimestel tuludeklareerimise nädalatel mitte tulla teenindusbüroodesse, kuna tekkida võivad pikad järjekorrad. Koroonaviiruse leviku tõkestamiseks tuleb aga oodata õues. Foto: Mihkel Maripuu

Esmaspäevast, 15. veebruarist saab maksu- ja tolliametile (MTA) hakata esitama tuludeklaratsioone.

MTA soovitab inimestel kindlasti mitte esimestel nädalatel büroodesse kohale rutata, kuna tekkida võivad pikad järjekorrad. Koroonaviiruse leviku tõkestamiseks tuleb aga oodata õues.

Kannatust tasub varuda ka elektroonilise deklaratsiooni esitajatel – varasem praktika on näidanud, et esimestel päevadel on koormus infosüsteemile väga suur ja seetõttu ei saa kõik soovijad korraga deklaratsiooni täitma asuda. Ooteaeg võib olla pikk ka infotelefonile helistades.

«Kiiret ei ole, tuludeklaratsiooni on aega esitada 30. aprillini,» ütles MTA füüsiliste isikute tulude ja maksustamise teenusejuht Grete Urbel. «Enammakstud tulumaksu tagastamine toimub samamoodi kui varasematel aastatel – kui deklaratsioon on korras ning ei vaja kontrolli või lisadokumentide esitamist, laekub raha paari nädala jooksul. Seejuures ei olene tagastamise kiirus otseselt deklaratsioonide esitamise järjekorrast. Viimane tähtaeg tagastamiseks on 1. oktoobril.»

Urbel lisas, et MTA prioriteediks on oma klientide ja töötajate tervise hoidmine ning seetõttu lubatakse teenindusbüroodesse inimesi vastavalt teenindajate arvule. «Palume inimestel esimestel tuludeklareerimise nädalatel mitte tulla teenindusbüroodesse, sest paraku tuleb järjekorras oodata õues,» ütles Grete Urbel.

Tuludeklaratsioon on eeltäidetud MTA-le teadaolevate andmete põhjal. Tänavu on lisatud ka info MTA hinnangul maksustamisele kuuluva kinnisvara müügi kohta, samuti metsatehingute kohta.

Kui eeltäidetud andmetesse on sattunud kinnisvara, mille müügilt tulumaksu tasuma ei pea, tuleb see inimesel endal kustutada. Kuid ka vastupidi – kui teenitud tulu on deklaratsioonist puudu, näiteks on saadud üüritulu, välistulu või ümbrikupalka, tuleb see ise sisestada. Samuti tuleb ise deklareerida tulu kinnisvara müügilt, mis kuulub maksustamisele, aga mida eeltäidetud deklaratsioonis ei ole.

«Eeltäitmistega soovime muuta tulude deklareerimist inimestele veelgi kiiremaks ja mugavamaks,» ütles Urbel. «Aga see ei kaota inimese enda vastutust – eeltäidetud osad tuleb kindlasti üle kontrollida ja vajadusel muuta. Näiteks unustatakse tihti kontrollida, kas kõik koolituskulud on eeltäidetud või läheb meelest, et oma eluasemelaenu intresside info peab inimene ise pangast MTA-sse saatma.»

Teist aastat järjest saab inimene soovi korral oma enammakstud tulumaksu või osa sellest suunata annetuseks. Valida saab heategevuslike ühingute seast kuni kolm annetuse saajat. Küll aga tasub tähele panna, et pärast deklaratsiooni kinnitamist tehtud annetust enam tagasi küsida ei saa.

Samuti on võimalik jätta enammakstud tulumaks ettemaksukontole maamaksukohustuse katteks.

MTA asub enammakstud tulumaksu tagastama alates 26. veebruarist neile, kes deklareerisid oma tulud elektrooniliselt, ja 19. märtsist paberil deklaratsiooni esitajatele. Kui inimesel tuleb tulumaksu juurde maksta, siis selle tasumise tähtaeg on 1. oktoobril.

Oodata on enam kui 750 000 deklaratsiooni esitamist. Eelmisel aastal tagastas MTA enam makstud tulumaksu 189 miljonit eurot, inimestel tuli tulumaksu juurde tasuda kokku 58 miljonit eurot.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles