Esilinastus portreefilm vaibakunstnikust

Copy
Anu Raud
Anu Raud Foto: Malle Elvet

Sõbrapäeval jõudis Eesti Rahva Muuseumis esimeste vaatajate ette mahukas portreefilm, dokumentaalteos "Pärand. Anu Raud" tekstiilikunstnikust, akadeemikust ja emeriitprofessorist Anu Rauast.

Filmi loojad on kolme aasta jooksul, erinevatel aastaaegadel jäädvustanud kuulsa vaibakunstniku, mitme põlvkonna vaibakunstnike koolitaja ja õpetaja Raua tegemisi maatöödel ja toimetamisi vaipade loomisel tema kodutalus, kunagises Heimtali vallakeskuses Kääriku talus ja loodavas Heimtali keskuses Viljandimaal. Võtted viisid kunstniku ka paljudesse kohtadesse, kus tema rahvusliku motiiviga vaibad esinduslikke ruume ehivad.

Rauale on südamelähedased vaibakunst, rahvuslikud eri aegade kudumid, mustrid ja ümbritsev loodus ning maalähedane elu. Tema talumuuseum ja vaibakunsti töötoad on kaua aastaid olnud kunstiakadeemia vaibakunsti tudengite praktika paigaks, seal korraldatakse ka maaelu tutvustvaid laagreid noortele. Gobeläänvaibad valmivad Raua kavandite järgi just Heimtalis, kuhu leivad tee ka väga paljud välisturistid.

Esilinastusel viibis ka kunstnik-looja Anu Raud ise, kellele sai esitada filmi vaatamise järel küsimusi.

Filmi stsenarist ja režissöör on Erle Veber, produtsent Erik Norkroos. Sel pühapäeval saab seda näha ETVs.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles