Küllap see pidi olema käärima läinud õunamahl, mis Võrumaa mehe Mati (62) mullu 7. detsembri õhtul purju tegi, kuigi kohus oli vaid viis päeva varem andnud talle viimase võimaluse vabadusse jäämiseks – minna viinaravile. Nädalapäevad hiljem külastas kriminaalhooldaja alkoholikeelu all olevat meest uuesti ning sedapuhku olnud tema hägusa oleku süüdlaseks haigele hambale tehtud viinakompress.

Need moosivarga valed Matit ei päästnud. Hoiatused, ka see kõige viimane, olid ära tehtud ning kohtunik saatis ta 11. jaanuaril vanglasse kandma lõpuni Võru lähistel Võlsil 2019. aastal purjus peaga mopeedijuhtimise eest saadud karistust: aasta ja üheksa kuud. Hind, mida kohus Matilt vabadusse jäämise eest nõudis, oli kohustus olla kaine, kuid see osutus liiga kõrgeks. Sedapuhku viinakurat võitis.

Joobes juhtimise või koduse vägivalla pärast karistatakse vabadusekaotusega aasta jooksul kümneid ja kümneid Lõuna-Eesti inimesi. Valdavalt mehi. Neile määratava vangistuse pikkus jääb üldjuhul aasta või paari piiresse. Päriselus tuleb süüdlasel sellest üldjuhul kohe ära kanda kuupikkune šokivangistus ning ülejäänud aeg jäetakse täitmisele pööramata tingimusel, et inimene asub tegelema teda vaevava alkoholismiga, on seejuures täiesti või peamiselt kaine.

Kommentaarid
Copy