Ajakiri pakub äratundmisrõõmu ja hoiatab võltsmoraliste

Piret Karu
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Ühinenud Ajalehed

Laupäeval, 28. jaanuaril, ilmub kõikide AS Ühinenud Ajalehed väljaantava ajalehtede – Valgamaalane, Järva Teataja, Pärnu Postimees, Sakala ja Virumaa Teataja – vahel tasuta ajakirja 60+ teine number.

Lisaks viie maakonnalehe tellijatele ning ostjatele saavad seda lugeda ka Tartu ja Tallinna eakad, kelleni jõuab ajakiri pensionäride ühenduste vahendusel.

Valgamaalase lugejatele peaks seekordses numbris erilist huvi pakkuma vanad fotod, mis jutustavad Otepää suusaelust viiekümnendate aastatel. Nagu autor Tõnis Möldre selgitab: "Need pildid on tehtud veel siis, kui eesti suusatajad kasvasid üles odrakaraski ja kartulipudruga."

Maanteeameti liiklusspetsialist Villu Vane kurdab ajakirjas, et mehed ei taha oma tervisest rääkida ega ka tunnistada, et võib-olla on vanus niikaugel, et tuleks autojuhtimisest loobuda. Liiklusõpetaja Johannes Pirita, kes tähistab suvel 75. sünnipäeva, ütleb, et tajub ka enda puhul roolis vanaduse märke. Arutletakse ka selle üle, mida peaks vanemaealine autot valides meeles pidama ning millal roolikeeramisest sootuks loobuma.

Selleski ajakirja numbris tuleb juttu sellest, mida teha maja või korteriga, kui jäädakse üksi ja kallis kodu käib üle jõu. Kõne all on miljoni euro küsimus: kuidas olulisest loobumata hea vanaduspõlv kindlustada. Toimetuseni jõudnud kaheksale tõsielulisele juhtumile pakuvad oma parima võimaliku lahenduse viis kinnisvaraspetsialisti.

Seenioride voodielu on maha vaikitud, see on paljude noorte ning keskealiste jaoks piinlikkust tekitav teema. Psühholoogiadoktor Toivo Aavik hoiatab ajakirjas võltsmoraliste: peale on kasvamas pensionäride põlvkond, kelle noorusaeg möödus 1960ndate seksuaalse vabameelsuse tuultes ja nad ei mõtlegi pensionieas voodimõnudest loobuda.

Peavalu on üks levinumaid kaebusi, millega tohtri poole pöördutakse. See võib märku anda erinevatest hädadest. Millistest, saab teada seekordsest 60+ numbrist.

Üle 40 aasta suusatamist õpetanud Valga 1. keskkooli vilistlase Kaarel Zilmeri sõnul on spordiala õigupoolest tavalisele kõnnile sarnanev tegevus, kus suusad alla pannakse ja sammule pisut libisemisoskust lisatakse. Zilmer annab ajakirjas nõu, kuidas tasakaalu säilitada ja kukkumishirmust üle saada.

Hea võimalus üheaegselt nii säästlikult kui ka tervislikult toituda on rohkelt kodumaiseid köögivilju kasutada. Mitmete kokaraamatute autor ja pereema annab nõu, kuidas kapsaga toidulauda rikastada. Kasu on kahepoolne – nii tervisele kui ka rahakotile, sest kapsas on odav ja samas kasulik köögivili.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles