Ajateenija lapse toetus tõuseb kolm korda

LEPM
Copy
Ajateenijad. Foto on illustreeriv.
Ajateenijad. Foto on illustreeriv. Foto: Arved Breidaks / Lõuna-Eesti Postimees

Valitsus tõstis ajateenija ja asendusteenistuja lapse toetuse 300 eurolt 900 euroni ning sidus ajateenija toetuse tarbijahinnaindeksiga.

Valitsus otsustas neljapäevasel istungil tõsta alates 1. juulist ajateenija toetust ning ajateenija ja asendusteenistuja lapse toetust, edastas valitsuse pressiesindaja.

Ajateenija ja asendusteenistuja lapse toetus kasvab 300 eurolt 900 euroni, mis on ümardatult kolmekordne elatismiinimum.

Ajateenija toetus tõuseb 100 eurolt 115 eurole ja toetuse kasv seotakse edaspidi tarbijahinnaindeksi muutusega. Ajateenija toetuse suurus sõltub ajateenija auastmest ja teenistuse kestusest ning toetus tõuseb teenistuse jooksul keskmiselt 14,4 protsenti. Ajateenijale makstakse ajateenistuse kestel igakuist toetust ajateenistuskohta saabumise päevast kuni ajateenistuse lõpuni.

Uue korra järgi seotakse ajateenija toetuse suurus tarbijahinnaindeksiga. Uue süsteemi järgi tõstetakse toetust esmakordselt tänavu ning edasi iga kolme aasta järel.

"Ajateenija ja asendusteenistuja lapse toetuse suurendamine toetab laste hakkamasaamist ja esmaste vajaduste rahuldamist ajal, mil üks leibkonna sissetuleku saaja täidab riiklikku kohustust,“ ütles kaitseminister Kalle Laanet.

„Alates muudatuse jõustumisest on ajateenija ja asendusteenistuja lapse toetuse suurus 900 eurot, mis on ligikaudu kolmekordne elatise miinimum,“ lausus kaitseminister.

„Viimati tõusis ajateenija toetus 2015. aastal. Nüüdsest vaatame toetused iga kolme aasta tagant üle ja võtame arvesse eelmisest toetuste tõusust saadik toimunud muutused ja järgmise kolme aasta prognoosid,“ lisas Laanet.

Kaprali või vanemmadruse auastme saamisel enne üheksandat kuud makstakse toetust 140 eurot kuus. Kui reamehe, madruse, kaprali või vanemmadruse auastmes ajateenija teenib 11-kuulises ajateenistuses, siis alates üheksandast kuust on toetus 170 eurot kuus. Teised ajateenija toetused lähtuvad läbitud väljaõppest ja auastmest: nooremseersant või nooremmaat – 200 eurot kuus ja seersant või maat – 230 eurot kuus.

Muudatus jõustub käesoleva aasta 1. juulist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles