Lõuna-Eesti Postimehe ajakirjanik pälvis tunnustuse

LEPM
Copy
Mati Määrits.
Mati Määrits. Foto: Kristjan Teedema

Eesti Raamatukoguhoidjate Ühing tunnistab reedel parimaid raamatukoguhoidjaid, möödunud aasta parimad valiti välja 34 nominendi hulgast kaheksas kategoorias. Tunnustuse pälvisid muuhulgas Lõuna-Eesti Postimehe ajakirjanik Mati Määrits ja Vastse-Kuuste raamatukogu juht Mall Kõpp.

Ajakirjandusauhinnaga tunnustab ühing ajakirjanikku, kes on märkimisväärselt kajastanud raamatukogude olukorda avalikkusele. Möödunud aasta tööde eest pälvivad auhinna Tartu Postimehe ajakirjanik Raimu Hanson, Lõuna-Eesti Postimehe ajakirjanik Mati Määrits ning rahvusringhäälingu kultuuriuudiste toimetaja-saatejuht Reet Weidebaum. 

Mati Määrits tunneb sügavat huvi kultuuri, sealhulgas raamatukogude vastu.  Aasta jooksul ilmus temalt nii trükiväljaandes kui ka digilehes paarkümmend raamatukogusid, raamatuid ja lugemist kajastavat kirjutist. Ta kirjutas toredad  persoonilood raamatukoguhoidjatest Lea Saaremäest  ja Margit Õkvast ning  kajastas raamatukoguüritusi (Raivo Sihveri fotonäitus, Põlvamaa XV maaraamatukoguhoidja päev jne). 

Mati on väga huvitatud uuendustest. Nii läks ta esimesel võimalusel vaatama Põlva  Keskraamatukogu juures aasta lõpul avatud pakiautomaati-raamatukappi ja avaldas kirjutise juba 6. jaanuari lehes.

Mati on kirjutanud ka kirjavara loojatest. Persoonilugu ilmus lastele kirjutavast Kristina Ruderist. Loomulikult  ei jäänud märkimata Nikolai Järveoja kaalukas teos „Kuuskümmend aastat Põlva orienteerumist: 1960-2019“. 

Tunnustusega kaasneb ERÜ tänukiri.

Aasta maaraamatukoguhoidja, Vastse-Kuuste raamatukogu juhataja Mall Kõpp, on sädeinimene ja kogukonnavedur, kes möödunud aasta erilistes tingimustes viis raamatukogus leidlikult ellu uusi ideid ja töövorme.  

Mall  Kõpp on  raamatukoguhoidjana ametis juba 35 aastat. Ta  on väga hakkaja, tegus ja uuendusmeelne raamatukoguhoidja.  Need omadused ei jätnud teda  maha ka eelmisel, keerulisel aastal.

2019. aasta sügisel ühines raamatukogu üle-eestilise  laste lugemisprogrammiga Lugemisisu, millega  kaasneb palju üritusi-teematunde. Kevadise eriolukorra ajal viidi teematunnid Mall Kõpu eestvedamisel koostöös kolleeg Külli Tohvri ning Vastse-Kuuste kooli õpetajatega edukalt läbi Zoomis.  Muidugi läks programm sügisel  taas edukalt käima – liitus 40 last.

Alguse said ka laste lugemis- ja nuputamistunnid, mida suvel  oli mõnus läbi viia välilugemissaalis raamatukogu kõrval haljasalal. Tulemata ei jäänud  traditsiooniline suvelugemine lastele,  seekord vahvalt sõnastatud väljakutsete vormis. 

Raamatukokku kutsutakse huvilistega kohtuma palju loomeinimesi. Viimasel  ajal on  külalisteks olnud  Tiia Toomet, Inga Raitar, Epp Petrone, Kertu  Sillaste, Heli Künnapas,  Astrid Hiisjärv, Kristina Ruder,  Anti Saar,  Markus Saksatamm ja Urmas Nemvalts. Iga-aastaseks traditsiooniks on ka teatri- ja kontserdiprojektid. Eelmisel sügisel pakkus teatrihuvilistele meeldejääva elamuse harrastusteatri Must JaAm etendus „Leivi – siira armastuse lugu“.

Alguse sai kohtumiste sari Vastse-Kuuste kooli vilistlastega, kes tegutsevad edukalt nende poolt valitud erinevatel erialadel. Noore geoloogi Kadri Sohari külaskäik kujunes maakera tekkeloole pilku heites väga huvitavaks.   

Raamatukogus käib vilgas näitusetegevus. Aasta alguses pani puutöömeister Meelis Kihulane raamatukogus välja põneva näituse ning viis läbi  töötoad täiskasvanutele ja  koolipoistele. Vastavalt valmisid seenenoa tuped ja kuumaalused. Traditsiooniks on saanud suvised ja jõulukuised kohalike käsitöömeistrite tööde näitusmüügid.

Eriolukorra ajal oli Mall taas leidlik, eksponeerides Põlva Kunstikooli näitust „Akrüülivalu“ raamatukogu akendel. Suvelugemise väljakutsete hulgas oli ka oma lugemise pildile jäädvustamine, millest sai sügiseks raamatukogupäevade ajaks tore fotonäitus „Minu hetked raamatuga“. Mall tegeleb ka ise fotograafiaga. Tema näitus „Norra – trollide ja fjordide maa“ on ringelnud juba paljudes maakonna raamatukogudes.

Aasta jooksul osales Mall Kõpp paarikümnel koolitusel, sealjuures kiiresti kohanedes e-koolitustega. 

Raamatukoguhoidjate ühing peab oluliseks märgata ja tõsta esile raamatukoguhoidjaid ning tunnustada raamatukogudes aasta jooksul tehtut. 2020. aasta oli keeruline ja eriline tervele Eestile ja oma jälje jättis see ka raamatukogude tegemistesse. 

Tunnustused avalikustatakse raamatukoguhoidjate ühingu üldkoosolekul, mis tänavu toimub virtuaalselt reedel kell 11.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles