Põllumajandus- ja toiduamet kehtestab lindude väljas pidamise piirangu

LEPM
Copy
Kanad tuleb siseruumides hoida. Foto on illustreeriv.
Kanad tuleb siseruumides hoida. Foto on illustreeriv. Foto: Arved Breidaks / Lõuna-Eesti Postimees

Põllumajandus- ja toiduamet (PTA) kehtestab esmaspäevast lindude gripi tõkestamiseks üle-eestilise lindude väljas pidamise piirangu.

PTA otsusega keelustatakse 1. märtsist Eesti territooriumil põllumajanduslindude ja teiste tehistingimustes peetavate lindude pidamise välitingimustes.

Lisaks keelustatakse partide ja hanede pidamine koos teiste peetavate lindudega, välja arvatud juhul, kui viiruse sissetoomise ohtu on võimalik hinnata väheseks sõltuvalt kasvanduse erijoontele ja rakendatavatele riskivähendusmeetmetele, mida PTA piisavaks peab.

Samuti keelustatakse looduses vabalt elavate lindude toomise kohtadesse, kus samal ajal peetakse põllumajanduslinde või teisi tehistingimustes peetavaid linde.

Lindude väljaspidamine saab olema lubatud erandolukorras PTA loal, juhul kui seespidamine vääramatult seab ohtu lindude elu ja tervise. Sel juhul peab olema välistatud lindude kokkupuude looduses vabalt elavate lindudega.

"Kuna lindude gripp on levinud kogu Euroopas ning jõudnud ka Eestisse, siis antud meetmete abil loodame gripi levikut tõkestada," ütles PTA peadirektori asetäitja Hele-Mai Sammel.

Kehtestatud piirangute järgimist kontrollivad PTA ametnikud. Kontrolli käigus hinnatakse linnupidajate poolt rakendatud taudi ennetamise meetmete kohasust, selgitades vajadusel nende olemust. Nõuetele mittevastavuse korral teeb järelevalveametnik linnupidajale ettekirjutuse.

Linnugripi peamised sümptomid on harja, lokutite ja näopiirkonna turse, isutus, uimasus ja kõhulahtisus ning munatoodangu järsk langus. Samuti võivad linnud hingeldada ning hari ja lokuti muutuda siniseks.

Kodulindude kaitsmiseks tuleb hoida linde siseruumis ning vältida igasugust kokkupuudet metslindudega. Kõrvalisi isikuid ei tohi oma lindude juurde lasta. Enne lindude juurde minemist ja nende toitmist tuleb pesta käed ning vahetada riided ja jalanõud.

Kui on märgata ebatavalist suremust, siis peab sellest teavitama veterinaararsti. Samuti tuletab amet meelde, et välisriigist tohib linde ja haudemune tuua vaid veterinaarsertifikaadi alusel.

Juhul, kui inimene leiab veelindude, näiteks hanede või luikede värskeid korjuseid, hulganisti surnud metslinde või surnud röövlinnu korjuse, palub amet sellest teavitada helistades infotelefonil +372 605 4767.

Põllumajandus- ja toiduamet tuletab kõikidele põllumajanduslindude omanikele meelde kohustust registreerida oma lindude pidamise koht PRIA põllumajandusloomade registris. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles