Hulk erateid on lepinguta kõigi kasutada

Arved Breidaks
, reporter
Copy
Rõuge vallavolikogu liige Raul Ermel juhib tähelepanu asjaolule, et viiendik avalikus kasutuses olevatest valla erateedest on kehtiva lepinguga katmata.
Rõuge vallavolikogu liige Raul Ermel juhib tähelepanu asjaolule, et viiendik avalikus kasutuses olevatest valla erateedest on kehtiva lepinguga katmata. Foto: Arved Breidaks

Rõuge vallavolinik Raul Ermel kahtlustab, et tubli tükk valla erateedest on avalikus kasutuses maaomaniku seadusliku loata, mis võimaldab omavalitsusel kasseerida riigilt suuremat teehooldusraha, kui selleks õigus oleks. Vallavanem Rein Loik eitab valskust, kuid möönab probleemi, mis on teemaks üle Eesti.

«Umbes viiendik Rõuge valla erateedest on teederegistri järgi avalikus kasutuses ilma, et teeomanikuga oleks selleks sõlmitud leping või oleks teele seatud sundvaldus,» rääkis Ermel.

Avalikult kasutatavaks tehakse eratee juhul, kui see on ainus juurdepääs mitmele kinnistule. Selleks, et üks maaomanik ei saaks blokeerida oma kinnistust läbi kulgevat naabri kojusõiduteed, võib vald võtta selle avalikku kasutusse. Seda saab teha maaomanikuga sõlmitava lepinguga või kui teeomanik keeldub, on vallal võimalik seada teele sundvaldus. Erateega seotud kohustused (seda hooldada), õigused (hoida kõigile avatuna) ja vastutus lähevad avaliku kasutuse korral üle vallale.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles