Jahe märts pakub valdavalt miinuskraade

BNS
Copy
Kuu esimesel kolmandikul liiguvad üle Eesti vaheldumisi sajuhoogudega madalrõhulohud ning kuivema ja selgema taevaga kõrgrõhuharjad.
Kuu esimesel kolmandikul liiguvad üle Eesti vaheldumisi sajuhoogudega madalrõhulohud ning kuivema ja selgema taevaga kõrgrõhuharjad. Foto: Mati Määrits/Lõuna-Eesti Postimees

Ilmateenistus prognoosib tavapäraselt jahedat märtsi, mis tähendab, et temperatuur jääb valdavalt miinuspoolele. 

Kuu esimesel kolmandikul jääb Läänemere ümbrus Venemaa madalrõhuala ja Briti saartel püsiva kõrgrõhuala piirimaile. Vaheldumisi liiguvad üle Eesti sajuhoogudega madalrõhulohud ning kuivema ja selgema taevaga kõrgrõhuharjad.

Kuna kõrgema rõhuga foon on pisut tugevam, siis sajud on enamasti lühiajalised. Esimestel päevadel on sajuhood vihma ja lörtsina ning temperatuur öösiti 0 kraadi ümber ning päeval tõuseb +5 kraadini ja kõrgemalegi.

4. märtsi päevaks jõuab põhjast märksa külmem õhumass, temperatuur langeb alla 0 kraadi ning püsib ööpäevaringselt valdavalt miinuspoolel 10. märtsini. Erandiks selles reas on 7. märts, kui ida poolt lähemale nihkuv madalrõhkkond toob tihedama lumesaju ja tõstab õhutemperatuuri lühiajaliselt plusspoolele.

Kuu teine kolmandik algab muutliku ilmaga. Kõrgrõhkkond eemaldub ja madalrõhkkondade jõulisema surve korral jõuab meile sagedamini sadusid, mis tulevad algul alla lumena, lõunakaare tuul tõuseb tugevaks, aga õhutemperatuur püsib veel laialdaselt alla 0 kraadi. Paari-kolme päeva järel on tõenäoline soojema õhumassi läbimurre, sajud muutuvad vesisemaks ja õhutemperatuur tõuseb üle 0 kraadi. 

Kuu keskpaiku võib mõneks päevaks külmalaine jõuda ja uuesti temperatuurikõvera alla 0 kraadi suunata.

Kuu viimasel kolmandikul on võimalik lääne-loodevoolu taastumine, mis kannab vaheldumisi külmemat ja soojemat õhku. Mõnikord üle liikuvad sajuhood tulevad alla nii vihma kui lume ja lörtsina.

Kuu keskmine õhutemperatuur kujuneb tervikuna tõenäoliselt normilähedaseks, kusjuures norm jääb vahemikku -1,8 kuni +0,6 kraadi. Sademeid on normi piires ehk 27-43 millimeetrit.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles