Mulgi vaip ei ole enam allameetrimees

LEPM
Copy
Vaipa koovad (vasakult) Mulgi vanem Arvo Maling, Mulgi vallavanem Imre Jugomäe, Tõrva vallavanem Maido Ruusmann ja Viljandi vallavanem Alar Karu.
Vaipa koovad (vasakult) Mulgi vanem Arvo Maling, Mulgi vallavanem Imre Jugomäe, Tõrva vallavanem Maido Ruusmann ja Viljandi vallavanem Alar Karu. Foto: Leana Liivson

VI Mulgi peo raames «Sia ja mia ütenkuun» Karksi-Nuia kultuurikeskuse algatatud Mulgi vaiba kudumine saab hoogu ja pikkust üha juurde. Vaip ei ole enam allameetrimees.

Vabariigi aastapäeva järel said esmakordselt kangastelgedel oma kätt proovida Mulgimaa esimesed mehed  Tõrva vallavanem Maido Ruusmann, Viljandi vallavanem Alar Karu, Mulgi vallavanem Imre Jugomäe ja Mulgi vanem Arvo Maling. Karksi külamaja oli meeste jutuvadinat ja elevust täis, kui neil tuli ise sobivad värvid välja valida, need nõelale panna ning seejärel kõik Anne Mäesalu juhendamisel kaltsuvaibaks kokku kududa. Esimesena kudunud Maido Ruusmann oskas järgmistele kudujatele juba ise näpunäiteid ja õpetussõnu jagada, viimasena kudunud Arvo Malingul oli lausa neli oskuslikku õpetajat.  Kas kangastelgedel kudumisest võiks meestele tore uus hobi saada, ei osanud nad öelda, kuid kõik olid tänulikud põneva kogemuse eest.

Kas vaipa kooti niisama värvid või ikka kodukandi tunnusvärvid, saab vaadata juba pärast 29. maid, kui vaip on lõplikult valmis ja tehtud tööle sildid peale pandud. Valmis vaip tiirutab mööda Mulgimaad ning lõpuks jääb püsima  valmivasse Mulgi elamuskeskusesse  Sooglemäel.

Ootame ühiselt kuduma kõiki Mulgi valla huviringide kollektiive, rahvamajade töötajaid, noortekeskusi ja Mulgi peost osa võtvaid kollektiive, et enne suurt Mulgi pidu saaks festivali külalistele näidata Mulgi ühtset kudumisoskust. 

Karksi-Nuia kultuurikeskus palub kudumisest huvitatud kollektiividel hiljemalt 15. märtsiks anda teada oma soovist kultuurikeskus@karksi.ee, et kokku leppida sobiv aeg ning ette valmistada nimesildid. 29. mail saavad kudumisest võtta osas kõik Mulgi peo külalised, et anda oma panus põneva ettevõtmise elluviimiseks. 

Taaskasutatud materjali vaiba kudumiseks annetab Karksi Kultuuriselts. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles