Kallas: Eestis on sisuliselt eriolukord (2)

BNS
Copy
Peaminister Kaja Kallase sõnutsi on võimalik kehtestada veel karmimad piirangud kuni liikumispiiranguteni välja.
Peaminister Kaja Kallase sõnutsi on võimalik kehtestada veel karmimad piirangud kuni liikumispiiranguteni välja. Foto: Mihkel Maripuu / Postimees

Kuigi eriolukorda ei ole välja kuulutatud, on Eestis sisuliselt eriolukord, ütles peaminister Kaja Kallas.

Peaminister Kaja Kallas ütles neljapäeval, et valitsus on kehtestanud väga karmid piirangud, mis on suuremad kui eelmise aasta kevadel. Pärast eelmise aasta kevadet on seadusi muudetud nii, et valitsus saab kehtestada piiranguid eriolukorda välja kuulutama. 

"Meil on sisuliselt eriolukord," ütles Kallas. "Viiruse levik on plahvatuslikult kõrge, seetõtu peame kõik ennast piirama. Märtsikuu tuleb väga raske," sõnas valitsusjuht.

Kallas toonitas, et piirangud on kehtestatud viiruse leviku piiramiseks ning võimalik on kehtestada veel karmimad piirangud kuni liikumispiiranguteni välja.

Peaministri sõnul on riik suurendanud järelevalvet piirangute täitmise, sealhulgas ka  maskiandmise kohustuse üle. Järelevalvet on kavas veelgi tõhustada.

Kallas kinnitas, et kohad, kus piirangutest kinni ei peeta, pannakse kinni ilma igasuguse kompensatsioonita.

Peaminister nentis, et eelmisel kevadel, kui inimeste ohutaju oli suurem, pidasid inimesed ka reeglitest kinni. Viidates teadusnõukoja liikme Andero Uusbergi hinnangule, saavad inimesed olukorra tõsidusest Kallase tõdemusel aru karmide piirangute puhul ning hakkavad reeglitest paremini kinni pidama. 

"Eesti vanarahvas ütles, et lukk on loomale," sõnas Kallas. Tema sõnul on valitsusel võimalik kehtestada täielik liikumispiirang, kuid ta loodab, et inimesed mõistavad olukorra tõsidust ning hakkavad ise vastutustundlikult käituma ja siis pole vaja piiranguid karmistada.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles