Jää järvedel ja jõgedel muutub üha hapramaks

Mati Määrits
, reporter
Copy
Kevadise ereda päikesega sulab ja muutub jää hapramaks ka hoolimata öistest külmakraadidest. Foto on illustratiivne.
Kevadise ereda päikesega sulab ja muutub jää hapramaks ka hoolimata öistest külmakraadidest. Foto on illustratiivne. Foto: Urmas Luik / Pärnu Postimees

Lõuna päästekeskus hoiatab, et päikeseliste ja soojade ilmadega on enamus Lõuna-Eesti vooluveekogudest muutunud peaaegu jäävabaks ja ka järvede jää on muutnud hapramaks.

See nõuab jääle minejalt suurt ettevaatlikkust ja tingimusteta turvavarustuse kasutamist. Esmatähtis on kaela riputada jäänaasklid, millega ennast jääaugust välja tõmmata ning nöör, mis abiandjale ulatada või millega ise abi anda. Turvalisem on jääle minna koos kaaslasega ja hoida liikudes üksteisega distantsi. Kevadise ereda päikesega sulab ja muutub jää hapramaks ka hoolimata öistest külmakraadidest.

Eri veekogude jääolusid on võimalik vaadata päästeameti informatiivselt jääkaardilt.

Nii selgub sealt, et näiteks Võõpsu sadamas on lahtine vesi. Veriora paisjärvel on  jääpaksus küll 35cm, kuid ääred osaliselt lahti 20-50 cm ulatuses. Põlva paisjärvel on silla juures vaba vesi, 70 meetrit kaugemal voolu kohas on jää paksus 6 cm. Laatre jõe ujumisrannas oli jää paksus 3. märtsil 4 cm, ääred ja jõe keskosa lahti. Vastsemõisa järvel oli 2. märtsil kaldaserv lahti.

Kuigi mitmel järvel on jää  paksus veel ligi 30 sentimeetrit, hoiatab päästeamet, et enda 

ohutuse eest vastutab igaüks ise.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles