Perearstide vaktsiinide jaotustsükkel lüheneb

Lõuna-Eesti Postimees
Copy
Päästjate vaktsineerimine arstikeskus Qvalitases.
Päästjate vaktsineerimine arstikeskus Qvalitases. Foto: Dmitri Kotjuh / Järva Teataja

Perearstide kaudu käiv Covid-19 vaktsineerimine peaks muutuma tõhusamaks, sest kui seni said perearstid vaktsiini tellida viienädalase tsükli kaupa, siis alanud nädalast on võimalik vaktsiini jagada kolmenädalases ajagraafikus, teatas haigekassa.

Haigekassa esmatasandi teenuste osakonna juhajata Külli Friedemanni sõnul on kahjuks Eestisse jõudvad vanemaealistele sobivate vaktsiinide kogused endiselt piiratud. «Selleks, et saavutada võimalikult kiiresti võimalikult laia üle-eestilist riskirühma inimeste vaktsineerimisega hõlmatust tuleb meil jaotada vaktsiini endiselt maakondade kaupa,»
selgitas Friedemann.

Kolmenädalase maatriksjaotuse põhjal saavad sel nädalal vaktsineerida osa Harjumaast, Jõgevamaa, Järvamaa, Pärnumaa, Raplamaa, Valgamaa, Viljandimaa, Hiiumaa, Saaremaa, Läänemaa perearstid. Järgmisel ehk 15. märtsiga algaval nädalal saavad vanemaealistele sobivaid vaktsiine osa Harjumaast, Ida-Virumaa, Lääne-Virumaa ning märtsi eelviimasel, 22. märtsiga nädalal taas osa Harjumaast, Põlvamaa, Tartumaa ja Võrumaa perearstid. 

Aprilli alguseks peaks olema jõudnud vanemaealistele sobivate vaktsiinide teine kogus kõigi Eesti perearstideni, ennustas haigekassa. Riikliku ekspertkomisjoni soovitusel kasutakse üle 70-aastaste inimeste vaktsineerimiseks Pfizer/BioNTech ja Moderna vaktsiine ning alla 70-aastaste inimeste vaktsineerimiseks AstraZeneca COVID-19 vaktsiini. Üle 70-aastaste vaktsineerimiseks võimaldatakse märtsi jooksul Pfizer/BioNTech ja Moderna vaktsiine esimese süsti tegemiseks 30 doosi nimistu kohta. 

Koos juba saabunud vaktsiinikogustega on märtsi jooksul oodata Eestisse kokku ligi 90 000 doosi Pfizer/BioNTech ja Moderna vaktsiine. Pfizer/BioNTech vaktsiini esimese doosiga vaktsineeritutele tuleb tagada teine doos kolm nädalat pärast esimest ja Moderna vaktsiini puhul 28 päeva pärast esimest doosi või selle päeva lähedal esimesel võimalusel.

«Teame, et osad vanemad inimesed on mures, miks saavad nooremad inimesed teinekord vaktsiini enne neid. Põhjus on selles, et eksperdid on soovitanud kasutada AstraZeneca vaktsiini esialgu alla 70-aastastele, kuid teisi vaktsiine ei ole piisavalt. Saame vaid kinnitada, et teeme riiki tulnud vaktsiini jagamisel endast parima ja keegi vaktsiinist ilma ei jää,» kinnitas Friedemann.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles