Sirje Potisepp: toidutööstus pakub muutuste keerises kindlustunnet

Sirje Potisepp
, Eesti toiduainetööstuse liidu juhataja
Copy
Sirje Potisepp
Sirje Potisepp Foto: Erakogu

Toidutööstustele on koroonaaeg mitmes mõttes keeruline olnud. Oma põhiülesandega oleme aga suurepäraselt toime tulnud: raskuste kiuste on igal hetkel Eesti elanike toiduga varustatus tagatud olnud. Elanikele pakub teadmine kohalike toidutoojate heast tööst kindlustunnet ning toidutootjad on üha kõrgemalt väärtustatud.

Koroonakriis ei jätnud ühtegi sektorit puutumata. Toiduainetööstuse jaoks illustreeris viiruspuhangu ja eriolukorra algust ostupaanika: inimesed varusid söögikraami koju suuremal hulgal kui kunagi varem. Eriti puudutas see kuiv­ainete, purgitoitude, konservide, õli ja teiste pikalt säilivate toodete tootjaid. Näiteks Tartu Mill tundis ostupaanika mõjusid kohe, kui ilmusid esimesed uudised viirusest – teised sektorid ei teadnud ostupaanikast siis veel suurt midagi. Peagi said mõjusid tunda ka teised ettevõtted, kui suuremas koguses varuti kodudesse nii Värska vett, hakkliha kui ka Olivia rapsiõli.

Tartus tegutsev toidutootja Salvest suutis kevadel väga kiiresti reageerida. Kui inimestel ei olnud enam võimalust koolis või restoranis lõunat süüa ning paljudes peredes olid lapsed üksinda kodus, hakati otsima lihtsaid lahendusi – valmistoite, mida lapsed ohutult ja kiiresti ise valmistada saaksid. Salvest suutis seda tarbijatele pakkuda. Kui mullu märtsis osturalli lahti läks, hakkas jaekaubandus neilt tellima kaks kuni neli korda suuremaid koguseid ja kõik need suudeti õigeaegselt kohale tarnida, nii et poodides polnud ühelgi hetkel kaupadest puudust.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles