Siim Saavik: sõjakas põhimõttekindlus

Siim Saavik
, reporter
Copy
Siim Saavik
Siim Saavik Foto: Arvo Meeks

Eelmise nädala reedel käis meediast läbi info, et politseinike hinnangul kannab maski umbes 95 protsenti inimestest ja maskikandmisest keeldujate hulk on väga väike. Kuigi see arv tundub pisut optimistlik, võib ringi vaadates tõepoolest tõdeda, et pilt on läinud paremaks. Kui veel kuu aega tagasi võis kaubanduskeskustes ja väiksemateski poodides käies märgata alati mitut maskita ostlejat, siis nüüd enam ei julgeta selle nõude vastu nii palju patustada.

Kindlasti on oma jälje jätnud sotsiaalmeedias levinud videod, kus terve kaubanduskeskuse turvameeskond väänab maha maskita inimest, kes loeb turvameestele oma põhiseaduslikke õigusi ette kui luuletuse salme. Selle asemel, et mask lihtsalt ette panna, tundub mõnele mõistlikum raisata oma väärtuslikku aega avalikes ruumides turvameestega vaidlemisele. Ei heiduta neid seegi, et pärast tuleb võib-olla ka politseinikele seletusi jagada.

Muljet avaldav põhimõttekindlus. Lähed poodi ja tead küll, et suu ja nina tuleb kinni katta, kuid lihtsalt ei vaevu seda tegema. Ja kui ukse peal maski pakutakse, hakkad selle vastu valjuhäälselt protesteerima. Kehva käitumise korral lõpetad käeraudades ja ilma toidukraamita, mida poodi ostma läksid. Pärast mõtled, et tegid õiget asja ning leiad mõttekaaslased, kes sulle aina takka kiidavad.

Inimene võib ju oma isiklikke põhimõtteid ülitähtsaks pidada, aga see teda ennast suureks ja tähtsaks ei tee. Taolised protestiaktsioonid ei aita meid edasi, sest viiruse seljatamine pole paratamatult mitte ainult riigiladviku, vaid kogu ühiskonna kätes. Miks siis visata sellele masinavärgile kaikaid kodarasse? Isegi kui mõni on ise kindlal seisukohal, et mask kedagi ei kaitse, ei saa selle kandmiset ju ka mingit kahju sündida.

Ehk võiks selle protestienergia kulutada hoopis millelegi sellisele, millest kasu on. Aga eriti palju kahju võib tekitada, kui oma energia rakendatakse võitlusele koroonavaktsiinide vastu.

Taolised protestiaktsioonid ei aita meid edasi, sest viiruse seljatamine pole paratamatult mitte ainult riigiladviku, vaid kogu ühiskonna kätes. Miks siis visata sellele masinavärgile kaikaid kodarasse?

Kutsun üles uskuma teadlasi ja arste, kes süvitsi teavad, millest räägivad. Nende seisukohti kinnitavad teaduspõhised uuringud, mitte alternatiivsete uudiste kanalid, mis kubisevad fakte eiravatest vandenõuteooriatest. Tuleks ikka mõista, et teadusuuringute põhjal tehtud järeldused on tõestatult asjakohased, mida ei saa öelda alternatiivmeedias levivate teooriate kohta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles